Lumea la zi

Reuters: După 30 de ani, este arestat șeful mafiot Messina Denaro într-un spital din Sicilia

cnn.com
FOTO:cnn.com

Cel mai căutat șef al mafiei din Italia, Matteo Messina Denaro, a fost arestat luni de poliția înarmată într-un spital privat din Sicilia, unde bărbatul, fugar din 1993, era tratat pentru cancer.

Poreclit „Diabolik” și „‘U Siccu” (Slăbănogul), Messina Denaro fusese condamnat în contumacie la închisoare pe viață pentru rolul său în asasinarea în 1992 a procurorilor antimafia Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, crime care au șocat națiunea și au declanșat o campanie de reprimare a Cosa Nostra.

Messina Denaro, în vârstă de 60 de ani, a fost scos din spitalul „La Maddalena” din Palermo de către doi polițiști carabinieri în uniformă și urcat într-un microbuz negru care îl aștepta. Acesta purta o jachetă maro căptușită cu blană, ochelari și o pălărie de lână maro și albă.

Procuror: ”Am avut un indiciu pentru anchetă și l-am urmărit până la arestarea de astăzi”

Surse judiciare au declarat că era tratat pentru cancer și că a fost operat anul trecut, urmat de o serie de programări sub un nume fals. „Am avut un indiciu pentru anchetă și l-am urmărit până la arestarea de astăzi”, a declarat procurorul din Palermo, Maurizio de Lucia.

Magistratul Paolo Guido, care a fost, de asemenea, responsabil de investigațiile privind Messina Denaro, a declarat că dezmembrarea rețelei sale de protectori a fost esențială pentru a ajunge la acest rezultat după ani de muncă.

Un al doilea bărbat care îl condusese pe Messina Denaro la spital a fost arestat la fața locului, fiind suspectat că a ajutat un fugar. Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat localnici aplaudând și dând mâna cu polițiștii în cagule în timp ce minivan-ul în care se afla Messina Denaro a fost condus de la spitalul din suburbie către o locație secretă.

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni s-a deplasat în Sicilia pentru a-i felicita pe șefii poliției după arestare. „Nu am câștigat războiul, nu am învins mafia, dar această bătălie a fost o bătălie cheie de câștigat și este o lovitură grea pentru crima organizată”, a declarat aceasta. Maria Falcone, sora judecătorului ucis, a împărtășit acest sentiment.

„Aceasta dovedește că mafioții, în ciuda iluziilor lor de omnipotență, sunt în cele din urmă condamnați la înfrângere în conflictul cu statul democratic”, a spus ea.

Mașini rapide haine strălucitoare

Messina Denaro provine din orașul Castelvetrano de lângă Trapani, în vestul Siciliei, și este fiul unui șef mafiot. În septembrie anul trecut, poliția a declarat că acesta încă mai era capabil să dea ordine legate de modul în care era condusă mafia în zona din jurul Trapani, fieful său regional.

Înainte de a se ascunde, el era cunoscut pentru faptul că conducea mașini scumpe și pentru gustul său de a purta costume bine croite și ceasuri Rolex.

El riscă o condamnare pe viață pentru rolul său în atentatele cu bombă din Florența, Roma și Milano, soldate cu 10 morți în 1993, și este acuzat de procurori că este singurul sau coautorul a numeroase alte crime comise în anii 1990.

În 1993, el a ajutat la organizarea răpirii unui băiat de 12 ani, Giuseppe Di Matteo, în încercarea de a-l descuraja pe tatăl său să depună mărturie împotriva mafiei, spun procurorii. Băiatul a fost ținut în captivitate timp de doi ani, înainte de a fi strangulat, iar corpul său dizolvat în acid.

Cosa Nostra a fost uzurpată de ‘Ndrangheta

Arestarea are loc la aproape 30 de ani de când poliția l-a arestat pe Salvatore „Toto” Riina, cel mai puternic șef al mafiei siciliene din secolul XX. Acesta a murit în cele din urmă în închisoare în 2017, fără să fi încălcat niciodată codul tăcerii.

„Este un eveniment extraordinar, de importanță istorică”, a declarat Gian Carlo Caselli, care era procuror la Palermo în momentul arestării lui Riina. În ciuda euforiei, Italia se confruntă încă cu o luptă pentru a ține în frâu grupurile de crimă organizată ale căror tentacule se întind mult și bine.

Experții spun că Cosa Nostra a fost uzurpată de ‘Ndrangheta, mafia calabreză, ca fiind cel mai puternic grup de crimă organizată din Italia. „Există sentimentul că mafia siciliană nu mai este la fel de puternică ca înainte, mai ales din anii ’90, nu a reușit să intre pe piața drogurilor și, prin urmare, este pe locul doi în fața ‘Ndrangheta în această privință”, a declarat Federico Varese, profesor de criminologie la Universitatea Oxford.