Info

Mai multe beneficii pentru toți angajații din România. Patronii vor putea să le acorde de luna viitoare

Salariu economica.net
Sursa: economica.net

Potrivit unei noi legi, 34/2023, firmele din România vor avea posibilitatea să-și ofere angajaților abonamente pentru activități sportive și programe de recuperare medicală, iar toate cheltuielile vor fi deduse din impozitul pe venit, contribuția la sănătate și la pensie, în limita de 400 de euro pe an pentru un singur angajat.

România se află în topul țărilor cu cea mai sedentară populație din Uniunea Europeană, lipsa de mișcare putând cauza probleme de sănătate cum ar fi depresia, hipertensiunea, colesterolul crescut, obezitatea și altele. Angajații români nu practică foarte des sportul, iar din acest motiv se vor oferi abonamente pentru sport lucrătorilor, astfel încât cheltuielile acestora să poată fi deduse și nici firma, nici angajatul, nu vor trebui să scoată bani din buzunar.

Limita de abonamente sportive este de 400 de euro/an

Facilitatea de a oferi abonamente pentru sport și programe de recuperare medicală este limitată la 400 de euro pe an pentru fiecare angajat. Astfel, dacă un muncitor este plătit cu salariul minim brut, care este de 3.000 de lei, 33% din acest salariu reprezintă 990 de lei, iar angajatorul poate oferi facilitatea în limita a 990 de lei/lună.

Cornel Grama, expert contabil fiscal din Cluj, care lucrează pentru CECCAR, a explicat că „Angajatul poate să meargă la sală, să își facă abonament, iar apoi să meargă cu factura la angajator. El îmi plătește mie (ca angajat), dar nu mai mult de 990 lei/lună. Apoi încă 990 lei. Poate da și 300 lei din factura asta, și tot așa până ajung la valoarea de maxim 400 euro”.

Măsura intră în vigoare luna viitoare

Măsura va fi disponibilă din luna februarie, anul acesta, iar până atunci ANAF va face modificări în Formularul 112, pentru a include această facilitate împreună cu alte beneficii precum vacanțe, chirie sau masa de prânz, în limita a 33% din salariul brut. Legea 34/2023 se aplică atât pentru firme cât și pentru persoane fizice autorizate (PFA), tot în limita a 400 de euro pe an pentru fiecare angajat sau PFA, potrivit FocusPress.

Facilitatea se aplică pentru abonamentele legate de codurile CAEN:

9311-Activități ale bazelor sportive

9312 – Activități ale cluburilor sportive

9313 – Activități ale centrelor de fitness.

Cât costă un abonament lunar la sală

Alergatul în parc sau exercițiile de yoga din fața televizorului nu sunt activități sportive care ar costa vreun ban, dacă nu punem la calcul echipamentul sportiv. Însă mulți doresc să întrețină activități fizice mai de amploare.

Fiind impusă o sumă maximă de posibilitate pe an pentru un angajat, de 400 de euro, este important de analizat opțiunile pe care le are fiecare când vine vorba de costul activităților sportive.

Un abonament la sală costă undeva între 100 și 200 de lei pe lună, însă prețul depinde de compania care o deține, calitatea echipamentelor, locația sălii de sport ș.a.m.d. Din totalul de 400 de euro anual, pentru a te încadra în aceștia, un abonament lunar de sală nu ar trebui să depășească 160 de lei.