Infofinanciar > Info > MAE, preocupat de acțiunile președintei Ungariei în România. Ce declarație a stârnit o reacție vehementă a oficialilor români
Info

MAE, preocupat de acțiunile președintei Ungariei în România. Ce declarație a stârnit o reacție vehementă a oficialilor români

Katalina-Novak-sursa-foto-cluj24.ro
Sursă foto: Cluj24.ro

Președintele Ungariei, Katalin Novak, se află într-o vizită privată, prin urmare nu va exista și o întâlnire cu oficialii de la București, în Transilvania. După o postare pe facebook în care Katalin Novak s-a erijat în reprezentantul tuturor maghiarilor, indiferent de unde trăiesc, MAE l-a contactat pe ambsadorul Ungariei în România pentru a-și exprima îngrijorarea.

Katalin Novak s-a întâlnit vineri, la Cluj Napoca, cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, care este și vicepreședintele României, prilej cu care a postat pe facebook: „Astăzi m-am întâlnit cu Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, vicepremier al României. Ca preşedinte al Ungariei, consider o prioritate să îi reprezint pe toţi maghiarii, întrucât pentru mine nu contează dacă cineva trăieşte în  interiorul sau după graniţă. Maghiarii sunt maghiari, punct.”

Ca urmare, MAE român l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea părţii române faţă de acea declaraţie.

Ministerul de Externe a publicat și un comunicat în care condamnă în termeni duri declarația președintei din țara vecină: „Astfel, în măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale, astfel cum se arată atât în Raportul din 2001 al Comisiei de la Veneţia privind tratatementul preferential acordat minorităţilor naţionale de statul înrudit, cât şi în Declaraţia din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE intitulată Suveranitate, responsabilitate şi minorităţi naţionale.”

Peste 2000 de etnici maghiari așteptați la Alba Iulia pe 21 mai

Potrivit MAE „astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în materie şi nici spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002), în acest an fiind marcate două decenii de la adoptarea acesteia.”

Vizita Katalinei Novak în România continuă și sâmbătă, 21 mai, când va participa, la Alba Iulia, la dezvelirea statuii principelui Gábor Bethlen în centrul istoric al orașului. Vizita are loc cu ocazia Zilei Unităţii Reformate, cel mai mare eveniment al Bisericii Reformate Maghiare din Transilvania. Se aniversează 400 de ani de la înfiinţarea Colegiului Academic. La eveniment sunt aşteptaţi peste 2.000 de etnici maghiari din România.