Infofinanciar > Info > MAE: 1,4 milioane de români vor vizita Grecia la vară. Care sunt condițiile de intrare în țară
Info

MAE: 1,4 milioane de români vor vizita Grecia la vară. Care sunt condițiile de intrare în țară

turisti romani in Grecia - sursa foto - btv.md
Sursa foto - btv.md

O delegație a Ministerului Afacerilor de Externe, condusă de un director general pentru afaceri consulare, a făcut o vizită de lucru în Grecia pe perioada 27-28 mai. Cu ocazia acestui lucru, au avut loc mai multe întâlniri tehnice cu reprezentanții autorităților locale și regionale din Grecia și Bulgaria, dar și reprezentanții patronatelor elene din industria hotelieră.

Scopul acestor întâlniri a fost găsirea celor mai bune soluții pentru ca accesul și șederea turiștilor români să se realizeze mai ușor, în contextul sezonului estival.

Partea română a prezentat reprezentanților bulgari și eleni mai multe obiecții ale turiștilor români în ceea ce privește timpul mare de așteptare ca să treacă frontiera. Motivul de îngrijorare al autorităților române este riscul ca întârzierile mari din anii trecuți să se repete.

În acest sens, partea română a asigurat disponibilitate ridicate pentru a colabora în vederea găsirii unor soluții care au scopul de a fluidiza traficul la frontiera bulgaro-elenă, timpii de așteptare reducându-se astfel.

Câți români vor fi prezenți în Grecia pe parcursul acestui sezon estival

Autoritățile elene de frontieră, au informat, potrivit estimărilor, că numărul turiștilor din țara noastră care este preconizat pentru acest sezon estival se ridică la aproximativ 1.400.000 de cetățeni din România. Desigur, acest lucru a fost spus luând în calcul și decizia Greciei de a elimina orice fel de restricție sanitară pentru călătoriile pe teritoriul național.

Autoritățile bulgare și elene au precizat, de asemenea, că deja au fost întreprinse măsuri complementare eliminării restricțiilor de tip sanitar, acestea conducând către un timp de așteptare mai mic pentru a avea acces în Grecia.

Printre cele mai importante măsuri pe care partea elenă le-a comunicat regăsim: creșterea numărului de polițiști de frontieră; simplificare procedurilor de verificare a documentelor de călătorie pentru cetățenii Uniunii Europene dar și o comunicare mai bună dintre autoritățile bulgare de frontieră și cele elene pentru a putea transmite în timp real informațiile despre volumul de tranzit de la frontiera româno-bulgară.

„Axa” România-Bulgaria-Grecia

Aceste consultări au condus la crearea unor premise favorabile pentru a organiza, pentru prima dată, în următaorea perioadă, o reuinune tactică trilaterală România-Bulgaria-Greica, tema fiind gestionarea fluxurilor de turiști care călătoresc folosind mijloace rutiere în Republica Elenă, prin Bulgaria.

Totodată, au fost stabilite și căi de comunicare instituționale care să permită sesizarea în timp real a unor posibile situații de întârziere din frontiera bulgaro-elenă. Urmează ca MAE să monitorizeze ce efecte va avea punerea în aplicare a măsurilor anunțate.

Cu acest prilej, MAE ține să mulțumească Bulgariei și Greciei pentru colegialitatea și deschidere de care au dat dovadă în aceste întâlniri, dar și pentru eforturile care au fost depuse pentru a gestiona în mod corespunzător numărul de turiști în perioada sistemului estival.

Ministerul Afacerilor Externe are o serie de recomandări și pentru turiștii români care vor să călătorească în Grecia în acest sezon estival, cum ar fi: să consulte secțiunea Condiții de călătorie de pe site-ul MAE, înainte de a pleca în deplasare; să folosească puncte de trecere a frontierei alternative, care sunt dedicate tranzitului rutier pentru turiști; să evite cât se poate deplasările în zilele de la finalul săptămânii sau la orele unde aglomerația este la nivel maxim și să se asigure că au suficient combustibil și rezerve de mâncare și apă în cazul în care timpii de așteptare cresc.