Infofinanciar > Vocile afacerilor > Mădălina Teodorescu, vicepreședinte First Bank: „Cred că dobânzile se vor stabiliza, dar începutul de an va fi mai complicat”
Vocile afacerilor

Mădălina Teodorescu, vicepreședinte First Bank: „Cred că dobânzile se vor stabiliza, dar începutul de an va fi mai complicat”

Ionuț Encescu - Head Of Products and Digital Innovation, Gabriel Bataiosu - Process Optimization & Digital Adoption Leader, Mădălina Teodorescu - Vicepreședinte First Bank și Viorel Ruse - Head Of Marketing & Communications
Ionuț Encescu - Head Of Products and Digital Innovation, Gabriel Bataiosu - Process Optimization & Digital Adoption Leader, Mădălina Teodorescu - Vicepreședinte First Bank și Viorel Ruse - Head Of Marketing & Communications

First Bank a apărut pe piața din România în urma achiziției, în 2018, a Piraeus Bank de către fondul de investiții american J.C. Flowers. Compania are în jur de 1.000 de angajați pe piața locală, iar principala direcție de dezvoltare pe care a ales-o conducerea este concentrarea pe zona de internet și mobile banking.

First Bank a investit între 4 și 5 milioane de euro în aplicația de internet banking proprie, care a fost creată de la zero de către companie. „În momentul de față peste 90% din tranzacțiile care pot fi făcute prin internet banking sunt făcute atât de persoanele fizice cât și juridice. Avem o creștere de 50-60% a volumului de tranzacții în ultimii doi ani de zile, am lansat aplicația în 2020 și am văzut o creștere constantă”, a declarat, în timpul unui eveniment cu presa, Ionuț Encescu, Head of Products and Digital Innovation. La eveniment au mai fost prezenți din conducerea First Bank și Mădălina Teodorescu, vicepreședintele băncii, alături de Gabriel Bătăiosu, Process Optimization & Digital Adoption Leader și Viorel Ruse, Head of Marketing & Communications.

O aplicație de mobile banking cu funcții de fintech

Aplicația de mobile banking are câteva funcții inedite pentru restul alternativelor din piață, cum ar fi funcția de CVV dinamic. First Bank este prima bancă de la noi din țară care pune la dispoziția clienților opțiunea dezvoltată în parteneriat cu VISA prin care la momentul validării unei plăți digitale se poate genera un cod CVV unic. Această funcție are rolul de a crește securitatea tranzacțiilor.

În aplicația de mobile banking a fost integrată și o listă de abonamente, în care clienții First Bank pot vedea fiecare subscription pe care îl au și fiecare magazin/platformă online unde au salvate cardurile. Totodată, aplicația este integrată cu ghișeul.ro.

First Bank a atras atenția în 2020 cu o puternică campanie de promovare a serviciilor de deschidere cont integral desfășurate în mediul online. Clienții își pot emite singuri cardul din aplicație și pot să îl blocheze în cazul în care îl pierd. „Orice client poate cere de la orice comerciant achiziția în 12 rate fără dobândă, nu există o limitare asupra numărului de comercianți”, transmite Mădălina Teodorescu, vicepreședinte First Bank.

Transformarea Piraeus în First Bank

„Noi am trecut printr-un proces de transformare. La momentul achiziției existau 100 de sucursale, acum sunt 40, credem că este amprenta ideală a băncii. Nu avem în plan restructurarea sau redimensionarea amprentei, nici extinderi. Credem că amprenta fizică este optimă și odată cu trecerea timpului simțim creșteri semnificative de adopție ale canalelor digitale”, explică Mădălina Teodorescu strategia First Bank.

Obiectivul principal al First Bank pentru 2023 este fidelizarea clienților, în contextul în care banca a trecut printr-o transformare în ultimii ani și se orientează către un alt tip de profil de client: educație peste medie, venituri peste medie și cunoștințe digitale peste medie.

Cum va evolua activitatea de creditare în 2023

First Bank a înregistrat o creștere de două cifre a numărului de companii creditate în 2022, aplicând o strategie de creștere organică, transmite Mădălina Teodorescu: „În zona corporate am crescut balanța de credite cu 40%, în zona de creditare retail creșterea a fost mai moderată, iar creditele ipotecare au crescut cu 10%. Am văzut niște modificări: un apetit mai crescut spre zona de creditare persoane fizice către dobânzile fixe”.

Totodată, Mădălina Teodorescu se așteaptă la o perioadă grea pentru economie în primul trimestru din 2023, în contextul în care, în lunile ianuarie – martie, clienții se vor confrunta din nou cu creșteri ale ratelor de creditare. „Cred că va fi o perioadă grea, ianuarie – martie, când este printre ultimele creșteri semnificative de IRCC. Începând cu ianuarie vor veni din nou creșteri ale ratelor la credite pe fondul unor creșteri firești ale facturilor la utilități. Cred că dobânzile se vor stabiliza, dar poate fi o creștere de inflație din cauza acestui aspect, cu siguranță începutul de an va fi mai complicat. Ulterior cred într-un platou și după într-o ușoară scădere. Aceasta este așteptarea noastră, ca în a doua jumătate a anului să vedem o scădere ușoară a dobânzilor”, spunea vicepreședintele First Bank.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.