Infofinanciar > Lumea la zi > Brazilia va deține președinția G20. Lula declară că va pune accentul pe Sudul global
Lumea la zi

Brazilia va deține președinția G20. Lula declară că va pune accentul pe Sudul global

Lula da Silva, Sursă foto: Reuters
Sursa foto: arhiva companiei

Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, și-a propus să ofere Sudului global o voce mai puternică în procesul de luare a deciziilor la nivel mondial. Acesta se va folosi de faptul că țara sa va deține anul acesta președinția grupului G20 al celor mai mari economii.

Apelul lui Lula pentru reformarea guvernanței globale și actualizarea sistemului ONU, vechi de opt decenii, a fost amplificat la reuniunea miniștrilor de externe ai G20 de săptămâna trecută de la Rio de Janeiro. Presiunea continuă săptămâna aceasta, când miniștrii de finanțe ai G20 se întâlnesc la Sao Paulo.

Cu toate acestea, diplomații au declarat că va fi o bătălie grea pentru a extinde Consiliul de Securitate al ONU. Unde țările cu drept de veto pot susține ideea. Dar au amânat mult timp discuțiile care le-ar diminua statutul.

Lula a stabilit ca priorități ale președinției braziliene a G20 reducerea foametei și a sărăciei. Dar și limitarea schimbărilor climatice.

El dorește, de asemenea, o mai bună reprezentare a Sudului global în sistemul multilateral. Inclusiv în instituțiile financiare înființate după cel de-al Doilea Război Mondial. Mai exact, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, transmite reuters.com