Infofinanciar > Lumea la zi > Macron critică proiectul climatic al lui Biden! Subvențiile acestuia îi defavorizează pe europeni
Lumea la zi

Macron critică proiectul climatic al lui Biden! Subvențiile acestuia îi defavorizează pe europeni

macron si biden sursa: Bloomberg.com
sursa: Bloomberg.com

Președintele francez, Emmanuel Macron, se află într-o delegație la Washington, unde s-a întânit cu președintele SUA, Joe Biden, cu ocazia împlinirii de 200 de ani a parteneriatelor dintre Franța și Statele Unite. Macron dorește să discute planul climatic a lui Joe Biden, care ar favoriza SUA.

„Franța și Statele Unite se confruntă cu ambiția cuceritoare a lui Vladimir Putin și cu războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, care a spulberat încă o dată pacea pe continentul european”, a declarat Joe Biden. „Franța și Statele Unite apără încă o dată valorile democratice și drepturile universale ale omului, care reprezintă inima ambelor noastre națiuni”.

Macron a declarat că cele două națiuni trebuie să devină din nou înfrâțite în urma invaziei Rusiei în Ucraina și că au o responsabilitate comună de a proteja democrațiile de pe ambele maluri ale oceanului, care sunt zdruncinate de îndoieli.

Macron nu este de acord cu politica de infație a lui Biden

Este de așteptat ca Macron să ridice îngrijorările francezilor și ale europenilor cu privire la subvențiile din Legea de Reducere a Inflației (IRA) a lui Biden, un proiect de lege în valoare de 430 de miliarde de dolari care oferă subvenții masive pentru produsele fabricate în SUA și care are ca scop abordarea crizei climatice.

Liderii europeni spun că pachetul legislativ semnat de Biden în august este nedrept față de companiile non-americane și ar fi o lovitură serioasă pentru economiile lor, în timp ce Europa se confruntă cu consecințele invaziei Rusiei în Ucraina din februarie.

În cadrul unei întâlniri de miercuri cu parlamentarii americani, Macron a declarat că legea este „extrem de agresivă” față de companiile europene, a declarat un participant la eveniment pentru Reuters, sub rezerva anonimatului.

Macron a declarat comunității franceze de la Washington că prețul războiului din Ucraina a fost mult mai mare în Europa decât în Statele Unite și că Europa riscă să rămână în urmă dacă subvențiile sifonează noi investiții. Acest lucru ar putea „fragmenta Occidentul”, a spus el.

Nu a existat niciun semn că Biden era pregătit să facă concesii.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că legislația „prezintă oportunități semnificative pentru firmele europene, precum și beneficii pentru securitatea energetică a UE”, atunci când a fost întrebată despre preocupările europene.

Europa și SUA continuă să se contrazică

Miniștrii statelor NATO s-au întânit la București și au promis mai mult ajutor Ucrainei pentru a contribui la combaterea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice, în timp ce iarna se apropie.

Alianța, din care Statele Unite și Franța sunt membri fondatori, a discutat, de asemenea, despre cum să abordeze provocările reprezentate de consolidarea militară a Chinei și de cooperarea acesteia cu Rusia, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken. Macron a declarat în trecut că NATO nu artrebui să se focuseze pe China, confrm Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.