Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (101): Vizualizarea principalelor riscuri globale în 2024
Esential

Lumea în cifre (101): Vizualizarea principalelor riscuri globale în 2024

Lumea în cifre (101): Vizualizarea principalelor riscuri globale în 2024
sursa foto arhiva companiei

Temperaturile globale record duc la efecte din ce în ce mai nocive, o criză a costului vieții îngreunează viața de zi cu zi a oamenilor din întreaga lume, iar escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu are potențialul de a se extinde într-un conflict regional mai amplu.

Între timp, se așteaptă ca în 2024 să fie cel mai mare an electoral din lume, cu 4 miliarde de oameni care vor vota în 60 de țări. Amenințări precum dezinformarea și polarizarea vor fi amenințări majore în timp ce oamenii se îndreaptă spre urne?

Această vizualizare arată cele mai mari riscuri pentru 2024, pe baza sondajului anual al Forumului Economic Mondial realizat de liderii din întreaga lume.

Profilul de risc global în 2024

Iată primele 20 de riscuri pentru economia globală, pe baza unui sondaj realizat în rândul a 1.490 de lideri.

Liderii au fost rugați să aleagă până la cinci riscuri care sunt susceptibile de a prezenta o criză materială la scară globală în 2024:


Vremea extremă reprezintă cel mai mare risc, potrivit liderilor intervievați. De asemenea, se situează pe locul al doilea la nivel global în ceea ce privește gravitatea în următorii doi ani.

Economiile globale sunt pe scară largă nepregătite pentru consecințele vremii acute, de la șocuri la sistemele alimentare până la daune de amploare la infrastructură. De fapt, unele cercetări arată că s-ar putea ajunge la schimbări potențial ireversibile pentru planetă până în anii 2030, dacă temperaturile continuă să crească, potrivit Visual Capitalist.

Dezinformarea și dezinformarea reprezintă al doilea risc ca importanță, care ar putea diminua încrederea și adânci diviziunile politice. De asemenea, are potențialul de a submina alegerile mondiale, care sunt programate în SUA, Rusia, India, Mexic și în zeci de alte țări.

Amenințarea dezinformării este deosebit de clară având în vedere progresele înregistrate în ceea ce privește conținutul generat de inteligența artificială. Aceasta se află pe primul loc la nivel global în ceea ce privește gravitatea riscului în întreaga listă.

Interconectat cu dezinformarea este riscul de polarizare a societății. În epoca post-pandemică, diviziunile politice s-au agravat, iar acestea au fost exacerbate de dificultățile economice și de lipsa oportunităților economice.

În plus, conflictul din Orientul Mijlociu are un impact grav asupra mijloacelor de trai a milioane de oameni, iar atacul recent din Liban ridică semne de întrebare cu privire la izbucnirea unui război mai amplu. Escaladarea conflictelor armate interstatale se situează pe locul al optulea în topul celor mai mari riscuri pentru economia mondială în 2024 și pe locul al cincilea în topul celor mai grave.

Riscurile globale viitoare

Cum se vor transforma riscurile globale în următorul deceniu?

Până în 2034, liderii intervievați consideră că riscurile de mediu vor fi cele mai îngrijorătoare, constituind cinci dintre primele 10 riscuri, în funcție de gravitate:

Putem observa că riscurile tehnologice de dezinformare și rezultatele negative ale tehnologiilor de inteligență artificială rămân, de asemenea, destul de dominante.

IA are potențialul de a fi extrem de destabilizatoare pentru societate, prezentând unele riscuri existențiale din cauza rolului său de „multiplicator de forță”, ceea ce înseamnă că poate crește efectul sistemelor militare, al analizei datelor și al altor capacități ale unei țări.

Dintr-o perspectivă mai amplă, forțe structurale cheie influențează riscurile globale în perspectivă. Printre acestea se numără accelerarea tehnologică, schimbările climatice, schimbările în ceea ce privește puterea geopolitică și o diviziune demografică tot mai mare.

În episodul 96 este prezentată cota de aprobare a liderilor lumii în 2024. În ianuarie 2024, Narendra Modi, din India, are cel mai mare procent de aprobare internă, peste două treimi dintre indieni aprobându-i performanțele. Aceasta nu este o evoluție recentă, deoarece popularitatea lui Modi a fost constant ridicată de ani de zile. Întreg episodul aici.

În episodul 93 se vorbește despere noua eră a exploatării aurului. Între 2011 și 2020, numărul descoperirilor majore de aur a scăzut cu 70% față de perioada 2001-2010. Lipsa descoperirilor, alături de stagnarea producției de aur, a aruncat o umbră de îndoială asupra aurului. Întreg episodul aici.

În episodul 74 se vorbește despre primii 50 cei mai mari importatori din lume. Cu 3,4 trilioane de dolari în importuri în 2022, SUA este cel mai mare importator la nivel global. Chiar dacă o inflație mai mare și incertitudinea pieței au planat asupra economiei, importurile SUA au crescut cu 15% anual, China fiind principalul partener de import de bunuri. Întreg episodul aici.