Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (97): Criza imobiliară din China, prezentată în două grafice
Esential

Lumea în cifre (97): Criza imobiliară din China, prezentată în două grafice

sursa foto CMC Markets
sursa foto arhiva companiei

Evergrande, cândva cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, a fost forțat să se lichideze pe 28 ianuarie. Aceasta a fost încă o lovitură împotriva pieței imobiliare a țării, care este în curs de dezvoltare, adăugându-se la o listă tot mai mare de îngrijorări economice ale Chinei.

În graficele de mai sus prezentăm două măsurători anuale legate de criza imobiliară din China din 2003 până în 2023. Primul analizează vânzările de apartamente și de proprietăți comerciale folosind datele Burreau of Statistics de la Bloomberg. Cel de-al doilea examinează începerea de noi locuințe folosind date de la Banca Mondială.

Lucruri de știut despre prăbușirea pieței imobiliare din China

Vânzările de proprietăți în valoare în China au urcat destul de constant de la mai puțin de 1 trilion de yeni RMB în 2003 la peste 15 trilioane de yeni în 2021, dar de atunci au scăzut la mai puțin de 12 trilioane de yeni în 2023.

Acest lucru a fost valabil atât pentru vânzările rezidențiale, cât și pentru cele comerciale. Pe piața rezidențială din China, în mod specific, vânzările de locuințe noi au scăzut cu 6% în 2023, iar prețurile locuințelor second-hand au scăzut în marile orașe.

Noile dezvoltări rezidențiale au scăzut cu 58%, de la 1.515 milioane m² în 2019 la 637 milioane m² în 2023.

Iată alte câteva lucruri de știut despre criza imobiliară actuală din China:

Defecțiuni ale dezvoltatorilor. Firmele imobiliare se confruntă cu rate de neplată a obligațiunilor în valoare de 125 de miliarde de dolari între 2020 și 2023.

Impactul economic. Prăbușirea sectorului imobiliar a tras în jos economia Chinei, ducând la disponibilizări și instabilitate financiară.
Devenind creativi. Municipalitățile, dintre care multe se bazează pe vânzările de terenuri ca sursă cheie de venit, au introdus măsuri de sprijin „vechi pentru nou” menite să stimuleze achizițiile de locuințe noi.
Experții prezic o recesiune prelungită. Mulți oameni dezgustându-se de investițiile chinezești, dar nu se știe exact cum vor evolua lucrurile după prăbușirea Evergrande.

În episodul 87, s-a vorbit despre orașele în care locuiesc cei mai mulți milionari. În fruntea listei, orașul New York se mândrește cu un număr uimitor de 340.000 de rezidenți super bogați. Aceasta reprezintă aproximativ 4% din populația totală a orașului. Statutul New York-ului de centru financiar global atrage milioane de oameni în căutarea unor locuri de muncă bine plătite. Cei cu cariere profitabile sunt atrași în mod natural de oraș. Întregul episod aici.