Infofinanciar > Lumea la zi > Producătorii auto străini pierd teren pe piața din China. Redresarea este la ani distanță
Lumea la zi

Producătorii auto străini pierd teren pe piața din China. Redresarea este la ani distanță

Înmatriculările mașinilor se va face online
Sursa foto: arhiva companiei

Noi date arată că ponderea producătorilor auto străini pe piața chineză se reduce mai rapid. Iar directorii străini spun că orice redresare este la ani distanță.

În primele șase luni ale anului, mărci străine precum Tesla și Volkswagen VOW3 au deținut 43% din piața autoturismelor din China. În scădere de la 50,5% în aceeași perioadă a anului trecut, a declarat luni Asociația autoturismelor din China.

Electrificarea pieței auto

Piața auto din China este cea mai mare din lume după numărul de unități vândute. Ea se electrifică rapid cu ajutorul subvențiilor de stat. Iar producătorii locali de vehicule electrice au câștigat cote de piață semnificative.

„Ceea ce este greu este că modelele care au fost punctele noastre forte, Accord, Civic sau CR-V, sunt acum considerate uneori demodate”, a declarat în aprilie Masayuki Igarashi, directorul executiv al Honda. „Totuși, trebuie să ne protejăm marca”.

Reacții împotriva exporturilor chinezești

Insuccesele străinilor în China s-au adăugat reacției globale împotriva exporturilor de automobile chinezești. SUA și alte guverne consideră că au puține de pierdut dacă lovesc Beijingul cu tarife vamale. În luna mai, Statele Unite au stabilit un tarif de 100% pentru vehiculele electrice chinezești. Iar Uniunea Europeană a urmat exemplul luna următoare, stabilind tarife cuprinse între 17 % și 38 %.

Peste 70 de vehicule electrice sunt așteptate să fie introduse în acest an în China, potrivit Volkswagen. Ceea ce duce la un război al prețurilor care afectează atât mărcile naționale, cât și cele străine. Unii producători auto se confruntă cu un exces de capacitate de producție. Și încearcă să exporte pentru a scăpa de probleme, exacerbând tensiunile cu guvernele occidentale.

Creșterea vânzărilor de automobile

În primele șase luni ale acestui an, vânzările de automobile au crescut cu 3,3% față de anul precedent, ajungând la 9,84 milioane de vehicule, potrivit asociației chineze a automobilelor. Vânzările de mașini pe benzină au continuat să scadă, în timp ce creșterea vânzărilor de vehicule electrice a încetinit. În general, vehiculele cu energie nouă, o categorie care include vehiculele electrice complete și vehiculele hibride plug-in, au reprezentat aproximativ 42% din piață în prima jumătate a anului.

Automobilele sunt unul dintre multele produse de consum pentru care cumpărătorii chinezi se orientează către mărci locale, pe măsură ce companiile locale își îmbunătățesc calitatea, iar unele persoane își exprimă patriotismul prin achizițiile lor.

Anul trecut, compania japoneză Mitsubishi Motors a declarat că va înceta producția în China, în timp ce în urmă cu doi ani Stellantis a făcut același lucru pentru vehiculele sale Jeep.

Alți producători străini de automobile pe benzină se retrag pentru a se adapta scăderii vânzărilor. Fabricile de automobile pe benzină tind să aibă mai mulți lucrători decât fabricile de vehicule electrice, deoarece vehiculele electrice necesită mai puține etape de producție și, de obicei, sunt fabricate cu ajutorul unei tehnologii mai avansate de automatizare a producției.

Companiile își vând uzinele

Hyundai, ale cărei vânzări în China au scăzut, și-a vândut uzina din Chongqing, vestul Chinei, unei companii locale. Nissan a oprit recent producția de vehicule la uzina sa din Changzhou, în estul Chinei, în timp ce Honda a încercat să reducă numărul de lucrători de la o întreprindere mixtă din China prin achiziții voluntare.

Companiile care își păstrează speranța pentru China încearcă să răspundă mai bine gusturilor locale, în special în ceea ce privește vehiculele electrice, și să accelereze dezvoltarea.

Volkswagen, cea mai bine vândută marcă străină în China, a transferat o mare parte din autoritatea sa decizională în materie de dezvoltare către directorii din țară. Pentru a absorbi tehnologia locală, a investit, printre altele, în start-up-ul chinezesc Xpeng și în producătorul de cipuri pentru industria auto Horizon Robotics. VW susține că a redus timpul de dezvoltare în China cu aproximativ 30%.

Prima mașină dezvoltată local

Cu toate acestea, prima mașină dezvoltată local nu va ajunge pe piață până în 2026. Ralf Brandstätter, care conduce activitatea Volkswagen în China, a caracterizat cei doi ani până atunci drept o „fază de stabilizare”.

„Ne așteptăm în acești doi ani la momente foarte dificile”, a declarat el în aprilie. „Nu ne facem griji în această privință. Pentru noi este important să ne pregătim [pentru] 2026.”

Toyota și Nissan au declarat, de asemenea, că intenționează să localizeze în continuare dezvoltarea automobilelor vândute în China.

Tesla este o excepție în rândul producătorilor auto americani prin faptul că încă se bazează foarte mult pe China. Modelul 3 și Modelul Y produse pe plan local au contribuit la stârnirea interesului pentru vehiculele electrice și rămân vânzări puternice. Cu toate acestea, vânzările au scăzut pe măsură ce aceste modele îmbătrânesc, informează wsj.com