Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (87): Topul orașelor cu cei mai mulți milionari din lume
Esential

Lumea în cifre (87): Topul orașelor cu cei mai mulți milionari din lume

Sursa foto: dreamstime.com

Orașul de reședință al lui Richie Rich, Harveyville, poate că nu există, dar marii milionari din lumea reală se adună în locuri fierbinți de pe glob.

Pornind de la raportul World’s Wealthiest Cities Report 2023 realizat de Henley & Partners, prezentăm harta primelor 20 de zone metropolitane din întreaga lume în care locuiesc cei mai mulți milionari.

Care este orașul cu cei mai mulți milionari?

În fruntea listei, orașul New York se mândrește cu un număr uimitor de 340.000 de rezidenți super bogați. Aceasta reprezintă aproximativ 4% din populația totală a orașului. Statutul New York-ului de centru financiar global atrage milioane de oameni în căutarea unor locuri de muncă bine plătite. Cei cu cariere profitabile sunt atrași în mod natural de oraș.

Topul orașelor cu milionari, Sursa foto Visual Capitalist

Topul orașelor cu milionari, Sursa foto Visual Capitalist

Iată clasamentul complet al orașelor cu cei mai mulți milionari.

clasamentul complet al orașelor cu cei mai mulți milionari, Sursa foto Visual Capitalist

clasamentul complet al orașelor cu cei mai mulți milionari, Sursa foto Visual Capitalist

Pe locul al doilea, Tokyo găzduiește o populație milionară substanțială de 290.000. Acesta este urmat îndeaproape de Bay Area – San Francisco și Silicon Valley – cu 285.000 de persoane cu avere netă mare (HNWI). Aceștia posedă o avere investibilă de 1 milion de dolari sau mai mult.

Alte centre financiare majore – Londra (locul 4), Singapore (locul 5), Hong Kong (locul 7) – ocupă locurile de mijloc în top 10, cărora li se alătură giganții comerțului din China, Beijing (locul 8) și Shanghai (locul 9).

O intrare notabilă pe listă este Sydney. Acesta ocupă în mod surprinzător poziția a 10-a, cu peste 100.000 de milionari. Alături de Melbourne (locul 17), Australia a devenit din ce în ce mai mult o destinație pentru migrația milionarilor. Această tendință este determinată de factori precum ratingul ridicat de locuibilitate, accesul la piețele asiatice și lipsa impozitului pe moștenire în această țară.

Unde au explodat populațiile oamenilor super bogați?

Lumea a devenit semnificativ mai bogată în ultimul deceniu. Acest lucru este remarcat atât la nivel pe cap de locuitor, cât și prin creșterea numărului de milionari. Între 2010-2020, de exemplu, numărul milionarilor a crescut cu aproape 65%.

Iată o privire asupra orașelor care au înregistrat cea mai mare schimbare în ceea ce privește populația de milionari între 2012-2022.

Orașele ce au înregistrat schimbări în numărul milionarilor Sursa foto Visual Capitalist

Orașele ce au înregistrat schimbări în numărul milionarilor Sursa foto Visual Capitalist

În ultimul deceniu, Hangzhou, China, și Austin, Texas, și-au dublat numărul de locuitori bogați. Această tendință le plasează în fruntea clasamentului privind creșterea numărului de milionari. Acesta este dominat în mare parte de orașe din China și SUA, reflectând puterea economică a acestor două țări.

Cu titlu de comparație, la începutul secolului XXI, Statele Unite și Japonia aveau un număr similar de milionari. Cu toate acestea, SUA și-au menținut creșterea populației de milionari. În același timp, China a depășit Japonia ca dimensiune economică în 2010 și, ulterior, ca număr de milionari în 2014.

Alți giganți economici emergenți în anii 2010 – India și Vietnam – au înregistrat, de asemenea, o creștere a numărului de milionari în orașele Bengaluru (88%), Hyderabad (78%) și Ho Chi Minh City (82%).

Pe de altă parte, Moscova și Sankt-Petersburg au pierdut aproximativ 40% din locuitorii milionari în același interval de timp, sancțiunile împotriva țării jucând un rol esențial în deteriorarea bogăției lor, precum și în provocarea unui exod al locuitorilor, potrivit visualcapitalist.com.