Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre: Cum pot contribui creditele de carbon la reducerea decalajelor de finanțare în domeniul climei
Esential

Lumea în cifre: Cum pot contribui creditele de carbon la reducerea decalajelor de finanțare în domeniul climei

sursa foto gaz de romania

Guvernele din întreaga lume s-au angajat să respecte obiectivele Acordului de la Paris. Angajamentele lor privind clima sunt insuficiente. Pentru a menține o lume cu 1,5℃ la îndemână, emisiile globale de carbon trebuie să scadă cu până la 45% până în 2030.

Acțiunile îndrăznețe și imediate sunt esențiale, dar la fel sunt și resursele care să le facă posibile.

Sunt necesare mai multe fonduri pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice

Potrivit datelor de la Climate Policy Initiative, finanțarea pentru climă include fonduri atât pentru adaptare, cât și pentru atenuare. Acestea trebuie să crească de cel puțin cinci ori, de la 1,3 trilion de dolari în 2021/2022, la o medie de 8,6 trilioane de dolari pe an până în 2030. Acesta ar trebui să depășească puțin peste 10 trilioane de dolari în cele două decenii până în 2050.

Aceasta reprezintă o cifră foarte mare. Gândiți-vă că, în 2022, 7,0 trilioane de dolari au fost alocate subvențiilor pentru combustibilii fosili. Acestea acoperă aproape cheltuielile anuale estimate. Iar lumea a demonstrat că, atunci când sunt presate, guvernele pot face rost de bani, dacă pandemia globală este un indiciu.

Mobilizarea finanțării carbonului către țările în curs de dezvoltare

Dar nu se poate spune același lucru despre lumea în curs de dezvoltare. Aici datoriile, inegalitatea și sărăcia reduc capacitatea de acțiune a guvernelor. Și aici creditele de carbon pot juca un rol important. Potrivit analizelor efectuate de Ecosystem Marketplace, creditele de carbon ajută la transferul de capital din țările dezvoltate către țările în curs de dezvoltare, unde sunt necesare fonduri.

De exemplu, în 2019, 69,2 % din creditele de carbon în volum pe piața voluntară a carbonului au fost achiziționate de cumpărători din Europa și aproape o treime din America de Nord. Comparați această cifră cu peste 90% din volumul de credite de carbon vândute pe piața voluntară a carbonului în 2022 provenea de la proiecte care erau situate în afara acestor două regiuni.

Creditele de carbon pot completa eforturile de decarbonizare

Creditele de carbon pot completa, de asemenea, eforturile de decarbonizare în lumea corporatistă. Tot mai multe companii s-au înscris pentru a reduce emisiile. Potrivit raportului de monitorizare pe 2022 al inițiativei Science Based Targets, 4.230 de companii din întreaga lume au aprobat obiective și angajamente. Aceasta reprezintă o creștere de 88% față de anul precedent. Cu toate acestea, la sfârșitul anului 2022, emisiile combinate din domeniul de aplicare 1 și 2 acoperite de obiectivele bazate pe știință au totalizat aproximativ 2 GtCO2e. Reprezintă doar o fracțiune din emisiile globale.

Partea delicată este că este vorba doar de emisiile din domeniile 1 și 2 și nu include emisiile din domeniul 3. Cele ce pot reprezenta peste 70% din totalul emisiilor unei companii. Și, pe măsură ce aceste emisii vor fi din ce în ce mai bine analizate. Cu cât ne apropiem de 2030 și dincolo de această dată, piața voluntară a creditelor de carbon s-ar putea extinde exponențial pentru a contribui la satisfacerea nevoii de compensare a acestor emisii.

Dimensiunea potențială a pieței creditelor de carbon în 2030

OK, dar cât de mare? În 2022, piața voluntară a creditelor de carbon a fost de aproximativ 2 miliarde de dolari. Unii analiști prevăd că aceasta ar putea crește la 5-250 de miliarde de dolari până în 2030.

Morgan Stanley și Barclays au fost cele mai optimiste în ceea ce privește dimensiunea pieței de credite voluntare de carbon în 2030. Ultima firmă a fost și mai optimistă în ceea ce privește anul 2050. A prezis că piața de credite voluntare de carbon ar putea crește până la 1.500 de miliarde de dolari.

Carbon Streaming se concentrează pe integritatea creditelor de carbon

În cele din urmă, creditele de carbon ar putea avea un rol important în mobilizarea resurselor necesare. Ele vor menține lumea pe drumul spre zero net până în 2050. De asemenea, vor evita cele mai grave consecințe ale unei lumi care se încălzește.

Carbon Streaming utilizează tranzacțiile de streaming. Acesta este un model de finanțare dovedit și flexibil, pentru a extinde proiectele de credite de carbon cu un grad ridicat de integritate în vederea promovării acțiunilor climatice globale și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU, potrivit Visual Capitalist.