Lumea la zi

Lukașenko amenință Ucraina cu „distrugerea completă”, dacă nu intră în negocieri cu Rusia

lukashenko
sursa foto ailysabah.com

Președintele bielorus, Alexander Lukașenko, a cerut Ucrainei să nu se mai apere împotriva Rusiei, afirmând că „totul este acum în mâinile ei”, iar dacă va continua pe acest drum, va atrage după sine distrugerea țării și moartea și mai multor oameni.

Dictatorul bielorus a făcut o serie de noi declarații extrem de controversate, spunând că „Totul este acum în mâinile Ucrainei, dacă nu vor să moară un număr uriaș de oameni, sugerând că dacă aceasta continuă să lupte cu Rusia, acest lucru ar duce la distrugerea Ucrainei.

„Este greu, este complicat, este dificil, dar dacă vor acest lucru trebuie să se oprească… de acolo urmează distrugerea Ucrainei”, a spus Lukașenko, potrivit Sky News.

Declarații controversate ale dictatorului bielorus

El a mai explicat că, la fel ca în cazul relaţiilor cu Germania după cel de-al Doilea Război Mondial, odată ce războiul din Ucraina s-a încheiat „vom reface totul”. Lukaşenko a mai precizat că Belarus este pregătit „să negocieze, să coopereze, să fie prietenul” Ucrainei.

Drept răspuns, consilierul ministrului ucrainean de Interne, Anton Geraşcenko, a scris pe contul de Twitter că acesta este „teatrul absurdului”.

Cu toate acestea, el a spus că nu vrea să dea vina pe Ucraina sau pe președintele Volodimir Zelenski pentru război.  Trebuie menționat faptul că Belarus este un aliat apropiat al Rusiei, iar trupele Moscovei au intrat în Ucraina prin teritoriul bielorus la începutul războiului.

Deși Belarus nu a intrat direct în conflict și nici nu și-a trimis propriile trupe, experții au speculat că acest lucru s-ar putea întâmpla. Luna trecută, Rusia a trimis mii de soldați înapoi în Belarus, și, ulterior, Vladimir Putin s-a întâlnit cu Lukașenko pentru discuții.

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a acuzat Statele Unite că nu doresc să intre în negocieri de pace în legătură cu conflictul din Ucraina și că împiedică Polonia să facă acest lucru.

Declarațiile lui Lukașenko vin după altele similar de cinice ale purtătorului de cuvânt al lui Putin, care spunea că „Ucraina poate să pună capăt suferinței” dacă se predă Rusiei, potrivit Digi24.

Lukașenko acuză SUA că nu sunt deschise la negocieri

De asemenea, Lukașenko a acuzat  Statele Unite că nu doresc să intre în negocieri de pace cu privire la conflictul din Ucraina și că împiedică Polonia să facă acest lucru.

Vorbind cu reporterii în marja reuniunii Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) de la Erevan, capitala Armeniei, Lukașenko a identificat ceea ce a descris ca fiind „un singur pericol” în ochii Washingtonului. „Un conflict nuclear, arme nucleare. De ce? Pentru că atunci va fi punctul critic pentru ei. Aceasta este abordarea lor”, a susținut el.

Vorbind despre prioritățile Belarusului, Lukașenko a subliniat ca priorități interne creșterea coeziunii statelor membre ale OTSC, reducerea tensiunilor și rezolvarea contradicțiilor dintre ele pentru a asigura securitatea și stabilitatea în zona de responsabilitate a OTSC, iar ca priorități externe, consolidarea rolului și semnificației OTSC în sistemul de relații internaționale.