Lumea la zi

Lovitură pentru Zelenski! America nu mai livrează sistemele HIMARS Ucrainei! Explicațiile Pentagonului

Rachete HIMARS la un exercițiu militar din Polonia, sursă The Defense Post
sursă The Defense Post

Sistemele de rachete HIMARS sunt utilizate pentru lovituri de precizie, ceea ce America nu consideră necesar pentru Ucraina. Colin Kahl, șeful adjunct al Pentagonului susține că pe frontul de luptă, armata Ucrainei are nevoie de muniție.

Statele Unite au decis că nu trebuie să furnizeze Ucrainei astfel de sisteme, ci doar să asigure o aprovizionare continuă cu muniție pentru acestea, a declarat șeful adjunct al Pentagonului, Colin Kahl. Sistemul HIMARS nu a fost inclus în noul pachet de asistență militară pentru Ucraina din partea Statelor Unite.

„Am trimis 16 sisteme HIMARS, ceea ce este de fapt destul de mult. Din nou, acestea nu sunt sistemele pe care le estimăm că sunt necesare sutelor pentru a avea un astfel de impact. Acestea sunt sisteme de ghidare de precizie pentru tipuri foarte specifice de ținte, iar ucrainenii le folosesc în acest fel”, a explicat Kahl, în cadrul unei conferințe de presă

Marea Britanie și Germania au făcut promisiunile lor

Marea Britanie și Germania s-au angajat, de asemenea, să furnizeze Ucrainei trei sisteme similare HIMARS – M270 și, respectiv, MARS II, potrivit lui Colin Kahl.

„Noul pachet de asistență militară va furniza muniții GMLRS ghidate de precizie pentru HIMARS, care au lovit ținte la o distanță de 70 km. Utilizarea acestor muniții, este comparabilă cu „un atac aerian ghidat de precizie”. Cu ajutorul lor, forțele armate ale Ucrainei au lovit noduri de comandă și control, centre de sprijin și logistică și sisteme radar cheie. Astfel de lovituri punctuale au făcut posibilă încetinirea rușilor, deoarece a complicat logistica și a forțat să mute spatele mai adânc din gama HIMARS. Conform evaluării noastre, ucrainenii se descurcă bine cu numărul de sisteme și, de fapt, prioritatea acum este să asigurăm un flux continuu al acestor GMLRS. Același lucru este valabil și pentru obuzierele M777, unde am livrat într-adevăr un număr foarte mare de sisteme. În calitate de aliați și parteneri, prioritatea acum este să oferim ucrainenilor muniție pentru ca aceștia să poată continua lupta”, mai susține purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System – Sistem de rachete pentru artilerie cu o mare mobilitate) este un lansator multiplu de rachete, realizat la sfârșitul anilor ’90 de compania Lockheed Martin pentru armata SUA, care a fost montat pe un camion M1140 aflat în dotarea trupelor americane.

Potrivit DW, trei elemente cheie ale acestei arme o fac extrem de prețioasă și utilă armatei ucrainene:

Mobilitatea. Lansatorul, fiind montat pe un camion militar, poate fi deplasat cu ușurință acolo unde e nevoie. Se pot acoperi rapid distanțe lungi într-o perioadă scurtă de timp.

Lungimea lansărilor. Pe HIMARS pot fi încărcate patru tipuri diferite de rachete care au o rază de acțiune între 70 și 500 de kilometri.

Precizia. Toate tipurile de proiectile folosite de lansator dețin sisteme electronice de ghidare care au o acuratețe a atingerii țintelor de 98%, conform testelor făcute de producător.
În acest moment, pe teritoriul Ucrainei sunt folosite în operațiunile militare 9 sisteme HIMARS, conform oficialilor de la Kiev.