Infofinanciar > Info > Lovitură pentru LPF! Sposorul Ligii I s-a retras. Câți bani plătea anual
Info

Lovitură pentru LPF! Sposorul Ligii I s-a retras. Câți bani plătea anual

Liga 1 - sursa foto - glsa.ro
Sursa foto - glsa.ro

În întreaga lume, casele de pariuri domină piața de marketing și de publicitate, fiind pe prima pagina a sponsorilor unor diferite instituții, chiar și echipe sportive. România nu face excepție de la acest lucru, FRF, LPF și cluburile de fotbal din primele două ligi naționale primind sume considerabile de bani de la diversele agenții de pariuri.

Totuși, la finalul sezonului trecut, în Liga 1 s-a produs o schimbare importantă. Mai precis, LPF a pierdut contractul pe care îl avea cu Casa Pariurilor, principalul sponsor. Această modificare vine șa câțiva ani dupa ce această agenție de pariuri a „deposedat” contractul alteia, fiind vorba Betano.

Cum a ajuns Casa Pariurilor să sponsorizeze Liga 1 și ce înlocuitor a fost găsit

Începând cu sezonul competițional 2019-2020, Casa Pariurilor contribuia cu suma de 2.250.000 de euro pe an la bugetul Ligii Profesioniste de Fotbal. Această înțelegere trebuia să expire în anul 2026,  o clauză indicând faptul că partea ca rupe unilateral contractul trebuie să plătească o clauză de 500.000 de euro.

LPF a acționat repede și a găsit drept sponsor tot o agenție de pariuri, fiind vorba despre Superbet. Astfel, denumirea de „Liga 1 Casa Pariurilor” se va transforma în „Liga 1 Superbet”.

Această schimbare a fost confirmată de Orlando Nicoară, persoana către care LPF a exeternalizat serviciile de publicitate și marketing. Pe pagina lui de Facebook acesta a scris, pe 29 mai, următorul lucru: „Dinamo, vă așteptăm la anul înapoi, în Liga 1! Petrolul, Hermannstadt, U Cluj, bine ați revenit în Liga 1! Mulțumiri Casa Pariurilor pentru parteneriatul din ultimele 3 sezoane. Din ediția următoare, prima ligă de fotbal din România  va avea un nou partener principal”.

Federația Română de Fotbal are de asemenea contract cu agenția Casa Pariurilor, fiind sponsor pentru Liga 2, iar Fortuna oferă bani echipei naționale. Ambele companii sunt deținute de același proprietar în urma procesului de fuzionare. Adunat, cele două firme au mai multe agenții tereste decât oricare altă companie de gen care acționează pe teritoriul României.

Conform unor documente interne și confidențiale, s-a descoperit un conflict de interese în LPF. Constantin Stătescu, observator Liga 1 și director al Departamentului Juridic a primit bani de la casele de pariuri care sponsorizează competiția internă pentru a pune „o vorbă bună”, potrivit site-ului playresponsibly. Părțile contractului erau: EAD.RO Interactive SRL și Hattrick Bet SRL.

Pentru fiecare dintre cei cinci ani contractuali, existând posibilitatea unui al șaselea, Hattrick Bet se angaja să plătească suma de 2,25 milioane de euro plus TVA, astfel obținând accesul lu numele Liga 1, la servicii de publicitate pe stadioane, spoturi publicitare la televiziunile care au drepturi dar și tranmisii live în exclusivitate pe piața națională de gambling.

Situația din afara României

În restul Europei deja se discută despre limitarea influenței pe care casele de pariuri o au asupra cluburilor de fotbal. În Belgia se dezbate public asupra următoarei teme: agențiile de pariuri să nu își mai poată face reclamă după cum vor pe echipamentele de joc.

Această inițiativă a primit o replică dură din partea celor care sunt implicați în mod direct în fotbal deoarece mare parte din buget este asigurată de sponsorizările de la aceste firme. De exemplu, FC Bruges, campioana Belgiei, are ca sponsor principal agenția Unibet.