Infofinanciar > Info > ASF ia în calcul plafonarea prețurilor RCA. Cum va evolua valoarea polițelor
Info

ASF ia în calcul plafonarea prețurilor RCA. Cum va evolua valoarea polițelor

rca, sursa foto playtech
Sursa foto: playtech

Plafonarea prețurilor RCA ar putea fi costisitoare pentru șoferi, în special pentru cei care locuiesc în afara Bucureștiului, unde există asigurători care vând RCA sub tarifele de referință, care sunt orientative.

În contextul creșterii tarifelor de referință RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat doar câteva explicații, postând pe site un grafic cu prețuri comparative. ASF a mai declarat că „aceste tarife de referință nu sunt prețuri de vânzare și că acestea au crescut cu 16,28% în ultimele 6 luni.”

Plafonarea prețurilor RCA

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, a declarat succint că „în vederea protecției consumatorilori, ASF ia în calcul plafonarea prețurilor RCA”.

Nu e prima dată în România când prețurile RCA sunt plafonate. Guvernul Cioloș a luat o măsură asemănătoare în 2016, timp de 6 luni.  Ulterior, guvernul a fost dat în judecată de către asiguratori, iar Comisia Europeană a inițiat procedura de infringement în cazul României.

HotNews.ro a făcut o analiză comparativă a prețurilor finale la RCA, cu noile tarife de referință precizate de ASF pentru a surprinde în ce fel ar putea fi afectați asigurații. Pentru că tarifele de referință precizate de ASF sunt valabile pentru șoferii din clasa B0, HotNews.ro a cerut brokerilor de asigurări simulări de oferte RCA pentru categoria în cauză.

În București, prețurile finale RCA le depășesc pe cele de referință atât pentru persoanele fizice cât și pentru persoanele juridice încadrate la clasa B0.  În celelalte localități, ultimele prețuri RCA pot fi și mai mici și mai mari decât tariful de referință, în contextul în care asigurătorii iau în calcul și indicatorii proprii în hotărârea acestor cifre.

De obicei în București, prețurile RCA sunt mai mari decât în alte localități, ținând cont că multe daune sunt făcute de proprietarii de mașini ce locuiesc în Capitală. Euroins și-a micșorat încă de anul trecut expunerea pe RCA și evită intenționat șoferii din București pentru a nu mai strânge daune, de aceea practică cele mai ridicate prețuri RCA din Capitală.

Tipuri de cazuri

Cazul 1. Șoferiță din Capitală, clasa B0, cu o mașină din 2019, o capacitate cilindrică de 1798 cmc, a primit în urmă cu o lună, oferte RCA pe 1 an cuprinse între 2.929 lei (Asirom VIG) și 8.832 de lei (Euroins). Potrivit tarifelor noi de referință menționate de ASF, un șofer ce are sub 30 de ani, care deține o mașină cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1601-1800 cmc are un tarif de referință de 2.327 de lei.

Prin urmare, toate prețurile finale RCA pe care le-a primit femeia de mai sus depășesc tariful RCA anunțat de ASF. Brokerii de asigurări au declarat pentru HotNews.ro că ultimele prețuri RCA sunt mai mari decât cele de referință și în cazul mașinilor firmelor cu sediul în București.

Al doilea caz: Autoturism înregistrat pe firmă, din Capitală, clasa B0, capacitatea cilindrică este de 2987 cmc, a primit în urmă cu o lună oferte de prețuri RCA cuprinse între 2.022 lei (Asirom) și 11.452 de lei (Hellas NextIns Pro).

Pentru șoferii ce fac parte din alte clase de bonus, care nu au provocat daune în ultimul an, prețurile suferă o ușoară creștere pentru proprietarii de mașini înmatriculate în București.

De exemplu, anul trecut, un șofer de 43 de ani din Capitală, aflat în clasa bonus B3, cu o mașină cu o capacitate cilindrică de 1686 cmc, a plătit  suma de 1460 de lei pe un RCA pe un an la Grawe, cel mai mic preț la acea vreme.

Anul ăsta, deși nu a provocat daune și a urcat în clasa de bonus B4, ar avea cel mai avantajos preț tot la Grawe, dar polița pe un an se va scumpi cu 50 de lei. Mai concret, acest șofer ar avea prețuri RCA cuprinse între 1512 lei la Grawe și mai mult de 3200 de lei la Euroins.