Infofinanciar > Info > Milioane de euro sunt așteptați la Mintia! Renumita termocentrală din Hunedoara este scoasă la vânzare printr-o licitație publică
Info

Milioane de euro sunt așteptați la Mintia! Renumita termocentrală din Hunedoara este scoasă la vânzare printr-o licitație publică

Milioane de euro sunt așteptați la Mintia! Renumita termocentrală din Hunedoara este scoasă la vânzare printr-o licitație publică
sursa g4media.ro

Centrala termoelectrică Mintia va fi scoasă la vânzare prin licitație publică,  prețul total de pornire fiind de 91,23 milioane euro plus TVA, arată un comunicat al Expert Insolvență SPRL, administrator judiciar al Societății Complexul Energetic Hunedoara SA. În cazul în care centrala termoelectrică nu se va vinde în 15 iulie, ziua stabilită a licitației, procedura va fi reluată în 29 iulie și apoi în 12 august.

Centrala termoelectrică Deva este situată în sud-vestul Transilvaniei, pe malul râului Mureş, la 9 km distanţă de oraşul Deva. Are o putere instalată de 1285 MW în 5 grupuri energetice de 210 MW fiecare şi un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h, 13,72 MPa, 550 °C, fiecare bloc constituind o unitate independentă.

 Combustibilul principal utilizat este huila din Valea Jiului, cu putere calorifică medie de 15392 kJ/kg. Cărbunele este transportat pe calea ferată. Combustibili auxiliari, întrebuinţaţi la porniri şi pentru stabilizarea flăcării sunt gazele naturale şi păcura. Energia electrică este livrată în sistemul naţional într-o staţie de interconexiune – Mintia de 110kV 220 kV şi 400 kV. Centrala a fost pusă în funcţiune în 3 etape: 1969 – 1971 (etapa 4×210 MW), 1977 – grupul 5 şi 1980 – grupul 6 de câte 210 MW fiecare. Grupul 3 a fost retehnologizat în anul 2009 la 235 MW.

Condiții impuse cumpărătorului

Procesul de înscriere la licitaţie va fi prin depunere electronică cu cel puţin 72 ore (3 zile lucrătoare) înainte de data/ora licitaţiei. Condițiile de valorificare a acestui activ au fost aprobate de adunarea creditorilor SCEH SA în cadrul ședinței convocate de administratorul judiciar la data de 20 mai 2022. 

Ministerul Energiei, a stabilit niște condiții pe care cumpărătorul trebuie să le îndeplinească după achiziționare, precum realizarea unei noi capacități energetice de 800Mwh în bandă pe gaz metan și energie regenerabilă până la finele anului 2026. Pentru respectarea condițiilor impuse, caietul de sarcini prevede o serie de sancțiuni, până la desființarea vânzării și plata de daune-interese. 

Termocentrala Mintia este formată din terenuri (3.297.807 mp) și construcții, precum și bunurile mobile și echipamentele aferente, conform Hotnews.ro.

„Privind în perspectivă importanța majoră a Termocentralei Mintia pentru zona de nord-vest a țării și nu numai, vom face tot posibilul să atragem în această licitație investitori majori, care au capacitatea să ofere un viitor acestei termocentrale, să o modernizeze, să optimizeze producția de energie electrică și să o dezvolte mai departe. Suntem încrezători că vom realiza această vânzare, care are toate șansele să devină cea mai importantă valorificare din insolvență din ultimii ani.”, a declarat Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvență SPRL.