Infofinanciar > Lumea la zi > Londra critică Washingtonul! Rishi Sunak nu este de acord cu bombele cu dispersie livrate Ucrainei
Lumea la zi

Londra critică Washingtonul! Rishi Sunak nu este de acord cu bombele cu dispersie livrate Ucrainei

Rishi Sunak, prim-ministrul Marii Britanii
Sursa foto: DW

Rishi Sunak a reiterat recent că Marea Britanie „descurajează” utilizarea bombelor cu dispersie după ce SUA a acceptat să le furnizeze Ucrainei. Declarația survine la doar o zi după ce președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că a luat o „decizie foarte dificilă” de a furniza arme de acest tip Kievului.

Marea Britanie este una dintre țările care au interzis utilizarea bombelor cu dispersie, în cadrul unei convenții existente. La rândul lor, Spania și Canada, două dintre cele 123 de națiuni care au interzis bombele cu dispersie, au criticat decizia SUA de a le trimite, care a fost condamnată și de grupurile pentru drepturile omului.

Armele cu dispersie folosesc o metodă de răspândire a unui număr mare de mici bombe purtate de o rachetă sau un obuz de artilerie care le împrăștie în zbor pe o suprafață mare. Micro-bombele ar trebui să explodeze la impact, dar o proporție semnificativă dintre ele nu reușesc să explodeze la impactul inițial, mai ales atunci când aterizează pe sol umed sau moale. Acest lucru înseamnă că pot exploda ulterior, ucigând sau rănind civili.

Marea Britanie sprijină Ucraina cu armament convențional

Sâmbătă, Rishi Sunak a declarat presei că Regatul Unit este „semnatar al unei convenții care interzice producerea sau utilizarea munițiilor cu dispersie și descurajează utilizarea acestora”.

Nici SUA, nici Ucraina și nici Rusia nu sunt semnatare ale Convenției privind munițiile cu dispersie . Tratatul internațional interzice utilizarea sau stocarea acestora din cauza daunelor nediscriminatorii pe care le pot provoca populației civile.

„Vom continua să ne facem partea noastră pentru a sprijini Ucraina împotriva invaziei ilegale și neprovocate a Rusiei, dar am făcut acest lucru prin furnizarea de tancuri grele de luptă și, cel mai recent, de arme cu rază lungă de acțiune, și sperăm că toate țările pot continua să sprijine Ucraina. (…) Actul de barbarie al Rusiei provoacă suferințe de nedescris pentru milioane de oameni”, a precizat premierul britanic.

Londra critică, dar nu condamnă

Sunak, care urmează să se întâlnească luni cu președintele Joe Biden la Londra, înaintea unui summit NATO ce va avea loc marți la Vilnius, a vorbit cu atenție atunci când i s-a cerut poziția sa la faptul că SUA oferă muniție cu dispersie Ucrainei.

Premierul nu a criticat decizia SUA, dar a subliniat faptul că tratatul internațional descurajează utilizarea acestor bombe.

Marea Britanie este al doilea cel mai mare furnizor de asistență militară pentru Ucraina, după SUA. Însă, pe măsură ce conflictul din Ucraina evoluează, SUA și Marea Britanie au mers în direcții diferite.

Biden a justificat furnizarea de arme prin faptul că „ucrainenii rămân fără muniție”. Vorbind pentru CNN într-un interviu care urmează să fie difuzat duminică, el a spus că a fost nevoie de „o vreme pentru a fi convins” să ia „decizia foarte dificilă” de a le trimite.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia „oportună” de a livra bombele.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că trupele sale nu le vor folosi în zonele urbane pentru a nu risca viețile civililor, adăugând că „aceștia sunt oamenii noștri, sunt ucraineni pe care avem datoria de a-i proteja”.

Rușii susțin că este un act de disperare

Ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, a declarat că poziția guvernului său este că bombele cu dispersie nu ar trebui să fie folosite pentru „apărarea legitimă a Ucrainei„. Și Germania, care a semnat, de asemenea, convenția, a declarat că nu le va furniza Ucrainei, dar că înțelege poziția americană.

Într-o declarație de dată recentă, guvernul canadian a afirmat că nu susține utilizarea acestor arme și a subliniat angajamentul său de a „pune capăt efectelor pe care le au munițiile cu dispersie asupra civililor – în special asupra copiilor”.

Rusia a descris decizia SUA ca fiind un „act de disperare” în fața „eșecului contraofensivei ucrainene mult anunțate”, conform BBC.