Infofinanciar > Lumea la zi > Liz Truss îi taie elanul ecologist regelui Charles! Și-a anulat prezența la un congres climatic la sfatul premierului
Lumea la zi

Liz Truss îi taie elanul ecologist regelui Charles! Și-a anulat prezența la un congres climatic la sfatul premierului

Charles, Sursă foto: Hepta
Sursă foto: Hepta

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a renunțat la planurile de a participa și de a ține un discurs la summitul Cop27 privind schimbările climatice, la sfaturile lui Liz Truss. Cunoscut pentru activitatea sa în domeniul mediului, monarhul fusese invitat la cea de-a 27-a conferință a ONU privind schimbările climatice de la Sharm el-Sheikh, Egipt, de luna viitoare.

Se pare că primul ministru a ridicat obiecții în timpul unei audiențe personale la Palatul Buckingham luna trecută. Ulterior, Buckingham a confirmat că Regele Charles al III-lea nu va participa la summit.

Aceștia au spus că decizia a fost luată la sfatul guvernului și a fost „în întregime în spiritul de arăta că regele  acționează la sfatul guvernului”. Cu toate acestea, rămâne „în discuție activă” modul în care Regele Charles își va face simțită prezența la Cop27, care se desfășoară între 6 și 18 noiembrie, potrivit The Guardian.

Monarhul a fost profund dezamăgit

„Nu este un mister faptul că regele a fost invitat să meargă la summit. El a trebuit să se gândească foarte bine ce pași trebuie să urmeze pentru primul său turneu peste hotare și, astfel, nu va participa la Cop”, a spus o sursă de la palat.

O altă sursă a declarat că noul monarh ar fi „personal dezamăgit” să lipsească de la conferință și că „totul era pregătit pentru venirea sa”, având planificate mai multe angajamente în jurul Inițiativei sale pentru piețe durabile (SMI), care are ca scop să convingă întreprinderile să investească în inițiative ecologice.

„Regina a ținut un discurs complet apolitic la Cop anul trecut… se pare că nu i se dă posibilitatea de a alege. Aceasta este o eroare de judecată din partea guvernului”.

Regina, în vârstă de 73 de ani, a jucat un rol activ în cadrul summiturilor de mediu anterioare. Regele a ținut discursul de deschidere la Cop21 de la Paris în 2015, făcând apel la o „vastă campanie pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și îndemnând liderii mondiali să aloce „trilioane, nu miliarde de dolari”.

De asemenea, el a convocat liderii mondiali și întreprinderile pentru a-i încuraja să semneze acordul istoric de la Paris privind clima înainte de summit.

Regele Charles are un istoric bogat de inițiative pentru mediu

Anul trecut, Regele Charles al III-lea a ținut un discurs la ceremonia de deschidere a Cop26 de la Glasgow, invitându-i pe liderii mondiali să adopte o „poziție militantă” pentru a face față amenințării schimbărilor climatice.

În perioada premergătoare Cop26, el l-a invitat pe trimisul special al SUA pentru climă, John Kerry, la Clarence House din Londra, în contrast puternic cu guvernul, care nu a trimis niciun ministru atunci când Kerry a ținut un discurs important la Kew.

Prințul de Wales de la acea vreme a prezentat Terra Carta, sau Carta Pământului, care cuprinde obiective de mediu. Inițiativa sa privind pădurile tropicale și conservarea speciilor a fost preluată și de fiul său, Prințul William.

Prințul William calcă pe urmele bunicului său

În timpul sărbătoririi jubileului de platină din iunie, noul Prinț de Wales a ținut un discurs după ce imagini ale planetei au fost proiectate pe Palatul Buckingham.

William a spus atunci: „În timp ce privesc aceste imagini extraordinare, mă face să mă gândesc la toată munca monumentală și de pionierat a atâtor ecologiști vizionari care au existat înainte. Sunt atât de mândru că bunicul și tatăl meu au făcut parte din aceste eforturi”.”

Summitul ar fi fost prima călătorie peste hotare a regelui Charles în calitate de suveran. Este un protocol standard ca monarhul să ceară îndrumarea guvernului înainte de a accepta o invitație în străinătate, a declarat o sursă pentru The Guardian.

O purtătoare de cuvânt a declarat: „Nu comentăm întâlnirile dintre prim-ministru și rege”.