Lumea la zi

LIVE VIDEO & TEXT Regina a murit, trăiască regele! Mesajul Majestății sale, Charles al III-lea, în cadrul ceremoniei

Charles al III lea Sursă foto People.com
Sursă foto: People.com

Charles al III-lea este proclamat în mod oficial rege în cadrul unei ceremonii istorice care are loc la Palatul St James. Drapelele coborâte în doliu pentru regretata regină vor flutura în bernă după Consiliul de Aderare, care este televizat pentru prima dată. Un val de alte proclamații vor avea loc în toată Marea Britanie până duminică, când steagurile vor reveni la jumătate de catarg.

Live Text:

13:15 Garda regelui adunată își pune apoi puștile la pământ și se întoarce în poziție de drepți. Își scot căștile. White cere „trei urale pentru Majestatea Sa Regele”. Gărzile și mulțimea prezentă în Friary Court răspund la fel. Între timp, în întreaga țară se execută salve de armă, iar imaginile televizate prezintă scene din Hillsborough, Irlanda de Nord și Edinburgh, în Scoția.

13:00 Proclamația Principală a fost citită în timp ce în toată țara s-au tras salve de armă

12:45 Regele a aprobat un ordin prin care ziua înmormântării reginei va fi sărbătoare națională în Marea Britanie. Data în sine nu a fost încă confirmată, dar se așteaptă ca aceasta să fie luni, 19 septembrie.

12:30 Mesajul lui Charles:

„Este datoria mea cea mai dureroasă să vă anunț moartea iubitei mele mame, regina. Știu cât de profund vă compătimesc, dumneavoastră și întreaga națiune și cred că pot spune că întreaga lume mă compătimește pentru pierderea ireparabilă pe care am suferit-o cu toții. Este cea mai mare consolare pentru mine să știu de simpatia exprimată de atât de mulți față de sora și frații mei și, ca atare, o afecțiune și un sprijin copleșitor ar trebui să fie acordate întregii noastre familii în pierderea suferită. Pentru noi toți, ca familie.

În ceea ce privește acest regat și familia mai largă a națiunilor din care face parte, mama mea a dat un exemplu de iubire de-o viață și de serviciu dezinteresat. Domnia mamei mele a fost de neegalat în ceea ce privește durata, dedicarea și devotamentul său. Chiar dacă suntem îndurerați, mulțumim pentru această viață foarte credincioasă. Sunt profund conștient de această mare moștenire și de îndatoririle și responsabilitățile grele ale suveranității care mi-au fost transmise acum. În asumarea acestor responsabilități, mă voi strădui să urmez exemplul inspirat care mi-a fost dat în susținerea guvernării constituționale și să urmăresc pacea, armonia și prosperitatea popoarelor din aceste insule, precum și a regatelor și teritoriilor Commonwealth-ului din întreaga lume. În acest scop, știu că voi fi susținut de afecțiunea și loialitatea popoarelor al căror suveran am fost chemat să fiu, iar în îndeplinirea acestor îndatoriri, voi fi ghidat de consiliul parlamentelor lor alese.

În toate acestea, sunt profund încurajat de sprijinul constant al iubitei mele soții. Profit de această ocazie pentru a-mi confirma dorința și intenția de a continua tradiția de a ceda guvernului veniturile ereditare, inclusiv averea coroanei, în beneficiul tuturor, în schimbul subvenției suverane care îmi susține îndatoririle oficiale de șef de stat și șef de națiune.

În îndeplinirea sarcinii grele care mi-a fost încredințată, căreia îi dedic ceea ce mi-a mai rămas din viață. Mă rog pentru călăuzirea și ajutorul lui Dumnezeu atotputernic.”

12:20 Semnăturile cheilor au fost date. Mordaunt a dat opt ordine, urmând tradiția, care ar asigura efectiv circulația știrii în tot regatul.

Printre acestea se numără salutul tunurilor și ordinul ca proclamația să fie publicată în gazeta din Londra, Edinburgh și Belfast, publicații istorice.

Partidul de pe platformă s-a retras, iar sala se golește acum.

12:15 „Întrucât a fost pe placul lui Dumnezeu Atotputernic să o cheme la mila Sa pe regretata noastră suverană regina Elisabeta a II-a, de binecuvântată și glorioasă memorie, prin decesul căreia coroana Marii Britanii și Irlandei de Nord a revenit de drept și în mod exclusiv prințului Charles, Philip Arthur George.

Prin urmare, noi, lorzii spirituali și temporali ai acestui regat și membrii Camerei Comunelor, împreună cu alți membri ai Consiliului Privat al Majestății Sale defuncte și reprezentanți ai regatelor și teritoriilor, consilieri, cetățeni ai Londrei și alții, cu o singură voce și cu un singur consimțământ al limbii și al inimii, publicăm și proclamăm că Prințul Charles Philip Arthur George, prin moartea defunctei noastre suverane de fericită memorie, devine acum singurul nostru Domn legitim și fericit.

Charles al III-lea, prin harul lui Dumnezeu al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și al celorlalte regate și teritorii ale sale, rege, șef al comunității, apărător al credinței, căruia îi recunoaștem toată credința și supunerea cu umilă afecțiune, rugându-l pe Dumnezeu, prin care regii și reginele domnesc, să-l binecuvânteze pe Majestatea Sa cu ani lungi și fericiți de domnie peste noi.”

Încheie prin a spune „God Save the King”, pe care membrii prezenți îl redau la unison.

Partidul de pe platformă semnează acum proclamația, Prințul de Wales făcând-o primul, urmat de Regina Consort.

12:00 „Domnii mei, este trista mea datorie să vă informez că Majestatea Sa cea mai grațioasă, Regina Elisabeta a II-a, a încetat din viață joi, 8 septembrie 2022, la Castelul Balmoral”, începe Mordaunt.

În curs de actualizare

Vineri seară, regele a transmis națiunii „durerea profundă” pricinuită de pierderea mamei sale, lăudându-i căldura, umorul și „abilitatea infailibilă de a vedea întotdeauna ce e mai bun în oameni”. El a promis să servească națiunea cu același „devotament de nezdruncinat” ca și regretata regină în timpul domniei sale de 70 de ani.

BBC.com transmite că Charles a devenit rege în momentul în care mama sa a murit, dar Consiliul de Aderare se ține cât mai curând posibil după moartea unui suveran pentru a face o proclamare oficială a succesorului.

În cadrul consiliului, regele va face o declarație personală cu privire la moartea reginei și va depune un jurământ de a păstra Biserica Scoției – deoarece în Scoția există o diviziune a puterilor între biserică și stat. Printre cei prezenți se vor număra Camilla, soția lui Charles de 17 ani, care are acum titlul de regină consort, și fiul regelui, William, noul prinț de Wales.

Prima proclamare publică are loc de la balconul Friar Court din Palatul St James din Londra, un moment care este de obicei însoțit de un fast multisecular, cu trompetiști care cântă o fanfară și salve de tun trase în Hyde Park și la Turnul Londrei.

Membrii de rang înalt ai guvernului vor depune un jurământ în fața regelui Charles al III-lea în Camera Comunelor.

Ce se întâmplă la Consiliul de aderare?

Din punct de vedere istoric, la el participă toți membrii Consiliului Privat, un organism de consilieri ai suveranului care datează din vremea regilor normanzi. Dar, având în vedere că numărul membrilor este de 700, majoritatea politicieni trecuți și actuali, doar 200 trebuie să fie convocați.

Aceștia se vor reuni inițial la Palatul St James, fără rege. Parlamentarul conservator Penny Mordaunt, numită lord președinte al Consiliului Privat de către premierul Liz Truss, va anunța moartea suveranului.

Grefierul Consiliului citește cu voce tare textul Proclamației de Aderare, inclusiv titlul ales de rege al lui Charles – despre care știm că este Charles al III-lea.

Proclamația este semnată de un grup din care fac parte regina consort, prințul de Wales, arhiepiscopul de Canterbury, lordul cancelar, arhiepiscopul de York și prim-ministrul.

Lordul Președinte cere liniște și citește restul punctelor de pe ordinea de zi, care se referă la proclamațiile publice și la ordinele pentru salvele de tun la Hyde Park și la Turnul Londrei.

Regele intră în cea de-a doua parte a consiliului, la care participă doar consilierii privilegiați, și face o declarație personală cu privire la moartea reginei.

El depune un jurământ de a păstra Biserica Scoției și semnează două documente pentru a consemna acest lucru, regina consort și prințul de Wales fiind printre cei care sunt martori la semnătura sa.

Consilierii privilegiați vor semna proclamația la plecare.