Infofinanciar > Info > Lituania, speriată de conflict. Se propune ca profitul excesiv al băncilor să fie investit în apărare
Info

Lituania, speriată de conflict. Se propune ca profitul excesiv al băncilor să fie investit în apărare

Lituania, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Ministerul Finanțelor din Lituania a sugerat joi implementarea unei taxe temporare asupra profiturilor excesive ale băncilor. Scopul este de a obține suma de 510 milioane de euro pentru anii 2023 și 2024.

Strategia de majorare a dobânzilor pentru a contracara inflația ridicată, a provocat o reacție în lanț, iar băncile au beneficiat de profituri crescute.

Stadiul în care se află legea

Legea nu a fost încă oficializată, așteaptă aprobarea Parlamentului. În eventualitatea în care aceasta trece mai departe,  încasările de pe urma taxei impuse pe câștigurile excesive ale băncilor în anii 2023 și 2024 vor fi folosite pentru cheltuielile necesare apărării, mai exact pentru a creşte bugetul la 3% din produsul intern brut, conform Ministrului de Finanțe, Gintare Skaiste.

Cheltuielile de natură militară ale Lituaniei au crescut deja în primăvara aceasta de la 2,05% la 2,52% din PIB, în contextul în care Rusia a invadat Ucraina.  În toamnă s-au alocat alte fonduri suplimentare pentru apărare.

„În mare parte, politica băncilor nu influenţează profiturile, ele sunt obţinute datorită circumstanţelor excepţionale, şi sunt probabil surprinzătoare chiar şi pentru bănci”, a mai declarat oficialul lituanian.

Înainte, Banca Centrală a Lituaniei și Guvernul au pus sub analiză taxarea profiturilor excesive ale băncilor, însă nu au precizat și ce sumă s-ar obține. Propunerea autorităților de la Vilnus presupune impunerea unei taxe de 60% asupra părții din veniturile din dobânzi ale băncii care sunt mai mari cu 50% decât media ultimilor patru ani, în 2023 și în 2024.

Grupurile ce dețin mai mult de jumătate din activele Lituaniei

Swedbank și SEB, două grupuri suedeze, dețin mai mult de jumătate din activele bancare ale Lituaniei.

Swedbank este una dintre cele mai mari bănci din țările nordice și baltice, cu aproximativ 7 milioane de clienți privați și peste 500 de mii de clienți corporativi. Aproape jumătate dintre aceștia se află în Lituania, Letonia și Estonia, conform site-ului oficial Swedbank.

În ceea ce privește SEB, noul său sediu central din Vilnius a fost certificat ca fiind
BREEAM. Remarcabil în categoria construcțiilor noi, primul din țările baltice. Compania are 1.000.000 de clienți, atât privați, cât și companii, iar valorile sale constă în punerea clientului pe primul loc, simplitate, implicare și colaborare. În prezent, are 2.700 de angajați care lucrează în Lituania, ce promit să ofere servicii de clasă mondială pentru clienții lor, conform site-ului oficial SEB.

Profiturile Swedbank au urcat în 2022 cu 64%, la suma uriașă de 148 de milioane de euro, în tmp ce profiturile SEB au crescut  cu 49%, la 172 de milioane de euro.

Atât Swedbank, cât și SEB, vor fi afectate de efectul taxei, conform declarațiilor guvernatorului Băncii Centrale a Lituaniei, Gediminas Simkus.

Potrivit agenţiei Baltic News Service, Ministrul de finanțe lituanian a mai declarat și că măsura se va aplica într-un anumit context, și anume acela de a respecta condiţia conform căreia nu trebuie să se depăşească un deficit bugetar de 4,9% din PIB.

Skaiste susține că există posibilitatea ca băncile din Lituania să obțină un câștig combinat de un miliard de euro în anii 2023-2024, de trei ori mai mare decât nivelul ultimilor ani, conform digi24.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.