Infofinanciar > Info > Listarea „perlei” energetice românești la bursă, mult mai aproape! „Nu suntem un vânzător al Hidroelectrica la orice preț”
Info

Listarea „perlei” energetice românești la bursă, mult mai aproape! „Nu suntem un vânzător al Hidroelectrica la orice preț”

Fondul Proprietatea, Sursă foto: Forbes
Sursă foto: Forbes

Fondul Proprietatea, condus în acest moment de Franklin Templeton Investments, a anunțat că are de gând să listeze un procent minoritar de acțiuni pe care-l deține la Hidroelectrica. Însă, acționarii au precizat că planificata Ofertă Publică Iniţială (IPO) va avea loc în martie sau aprilie anul viitor și nu pe 15 noiembrie, cum a fost stabilit inițial.

Astfel, reprezentanţii Franklin Templeton au susținut marţi că vor dori listarea unui cuantum de 15% – 20% din acțiunile Hidroelectrica, în schimbul a 2,5 miliarde de euro (2,43 miliarde de dolari). Dar, acest procent ar putea fi redus, dacă Executivul din țara noastră se va opune unei listări duale atât la Bucureşti, cât şi la Londra.

„Există semne majore de întrebare privind capacitatea de a vinde 15% din Hidroelectrica doar printr-o listare locală. Pentru a finaliza o listare pe Bursa de Valori Bucureşti, tranzacţia este posibil să trebuiască să fie redusă la 1 – 1,5 miliarde de euro”, a susținut Marius Dan, care ocupă funcția de vicepreședintele Fondului Proprietatea.

Acesta a mai anunțat că termenul de listare, gândit inițial pentru finele acestui an, poate fi amânat până la începutul anului viitor.

Vor exista mai multe discuții între FT și guvernanți

Autoritățile Guvernului vor să organizeze o listare doar la Bucureşti pentru a promova lichiditatea pe piaţa internă, scrie Agerpres.

Dan a mărturisit că reprezentanţii FP vor căuta să mai aibă o întâlnire cu autoritățile statului în următoarele săptămâni pentru a-i convinge pe aceștia că o listare duală ar atrage investitorii.

„Chiar dacă va fi o listare doar la Bucureşti, ne angajăm să continuăm procesul şi să-l finalizăm cât mai curând posibil. Acestea fiind spuse, nu suntem un vânzător al Hidroelectrica la orice preţ”, a mai completat expertul.

Totodată, Marius Dan a precizat că „Proprietatea” va avea în viitorul apropiat mai multe întâlniri pentru IPO.

„Vom încerca să finalizăm listarea Hidroelectrica cât mai curând, dar, de unde suntem astăzi, fereastra optimă de oportunitate pare să fie martie sau aprilie anul viitor”, a susținut directorul adjunct al Franklin.

Ce este fondul „Proprietatea”

Fondul „Proprietatea” a fost înființat în decembrie 2005, cu scopul de a despăgubi locuitorii români a căror casă a fost confiscată de regimul comunist. Însă, în decembrie 2008 a fost organizată o licitație internațională, prin care fondul de investiții Franklin Templeton Investments a preluat conducerea organizației, devenind administrator unic din 29 septembrie 2010.

Însă, odată ce au venit la conducerea „Proprietatea”, cei de la Franklin au preluat și 20% din acțiunile Hidroelectrica, companie de stat care se afla deja în cadrul „Proprietatea”.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.