Infofinanciar > Lumea la zi > Lira sterlină se află în scădere, în urma discursului îngrijorător al prim-ministrului britanic, Liz Truss
Lumea la zi

Lira sterlină se află în scădere, în urma discursului îngrijorător al prim-ministrului britanic, Liz Truss

lira sterlina - sursa foto - profit.ro
sursa foto profit.ro

Moneda britanică a înregistrat astăzi o valoare mai mică decât cea a dolarului american, ca urmare a discursului susținut de prim-ministrul Liz Truss în cadrul conferinței Partidului Conservator.

Liz Truss a discutat despre planurile sale pentru reducerea taxelor și impozitelor și a afirmat că obiectivul său este de a dubla creșterea economică anuală a Marii Britanii.

Lira sterlină a pierdut 0,90% în raport cu dolarul american, ajungând la valoare de 1,1375 dolari și cu cu 0,4% față de euro, ceea ce poziționează lira sterlină la 87,410 pence pe euro.

„Planul nostru este să extindem partea de ofertă a economiei prin reduceri de taxe şi reforme… Astfel vom transforma ciclul vicios de stagnare într-un ciclu virtuos de creştere”, a declarat Kwasi Kwarteng în Parlament, potrivit HotNews.

Ce măsuri a anunțat prim-ministrul

Prim-ministrul britanic Liz Truss a insistat că reducerea impozitelor este „ceea ce trebuie făcut din punct de vedere moral și economic”, dublând o serie de reforme economice finanțate din datorie care au provocat lupte în interiorul partidelor și turbulențe pe piață.

Reducerile de taxe au provocat turbulențe pe piețele financiare, făcând ca lira sterlină să atingă un minim record de 1,0382 dolari, iar randamentul obligațiunilor guvernamentale britanice pe 10 ani să urce până la 4,6%.

Liz Truss a îndemnat partidul conservator să rămână unit și să ajute la transformarea economiei și a țării, în timp ce luptă pentru a-și restabili autoritatea în scădere după o prima sa lună de mandat.

Ca urmare, Banca Angliei a fost nevoită să intervină cu un plan de achiziționare de obligațiuni în valoare de 65 de miliarde de lire sterline pentru a sprijini fondurile de pensii din Regatul Unit.

De la acel moment, lira sterlină și-a revenit ușor și a ajuns la 1,1371 dolari la ora 11.50 (ora Angliei), la scurt timp după discursul premierului.

„În comparație cu oscilațiile din ultima săptămână, nu este o mișcare semnificativă”, a declarat Susannah Streeter, analist senior de investiții și piețe, Hargreaves Lansdown, referindu-se la performanța lirei.

Lira sterlină a avut parte de o mică creștere după ce indicele final S&P Global UK Composite Purchasing Managers’ Index a ieșit ușor mai mare decât se estimase inițial, relatează Reuters.

Lira sterlină a atins minime istorice

Fluctuațiile recente ale monedei naționale aduc în atenție provocările cu care se confruntă întreprinderile britanice, care suferă cea mai puternică contracție a activității de la începutul anului trecut. Pe fondul temerilor legate de recesiune și a îngrijorărilor legate de politica fiscală a Regatului Unit, lira sterlină a scăzut cu 16,5% față de dolar până acum în 2022.

Între timp, dolarul a crescut, deoarece Rezerva Federală a SUA a majorat agresiv ratele dobânzilor pentru a controla inflația.

Banca Angliei se luptă, de asemenea, pentru a controla inflația în creștere, piața așteptându-se la o creștere de 100 de puncte de bază la următoarea sa ședință din noiembrie .