Infofinanciar > Info > S-a tras linia la transport. Cum vor fi înlocuite căile de tramvai și troleibuz care urmează să fie suspendate
Info

S-a tras linia la transport. Cum vor fi înlocuite căile de tramvai și troleibuz care urmează să fie suspendate

tramvai - sursa foto - creart.ro
tramvai - sursa foto - creart.ro

O bună parte a oamenilor din București folosesc doar transportul în comun atunci când vor să se deplaseze prin oraș sau să ajungă la locul lor de muncă. Problema este faptul că două linii existente urmează să fie suspendate, culmea, din dorința ca numărul liniilor de tramvai să crească.

Acum aproximativ 3 ani, Primăria Municipiului București, împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București au ales să înființeze două linii de tramvai care să suplimenteze traseul tramvaiului 1. Decizie firească, mai ales că liniile 1, 10 și 11 sunt renumite pentru faptul că sunt extrem de aglomerate. Acestea sunt folosite de foarte mulți oameni pentru că prin ele se creează legătura cu mai multe zone cheie ale Bucureștiului

Zona Politehnică a acestui tronson a intrat într-un proces de reparare a infrastructurii la finalul anului 2021, iar lucrările încă sunt în desfășurare. În luna aprilie, Nicușor Dan și exprimat dorința de a incepe suplimentarea liniilor de tramvai. Acesta a declarat că : „Urgenţa noastră este finanţarea reţelei de tramvai. Este şi o mare oportunitate. Avem 150 de kilometri pe care vrei să îi extindem la 180. Am avut o discuţie la Ministerul Transporturilor. Am încercat să scoatem partea de tramvai din tot ce înseamnă autorităţi locale. Am vrut să o ducem fie în zona de transporturi, fie într-o secţiune separată. Nu a fost să fie. Deci, tot ce înseamnă mobilitate – tramvai, ceea ce ne interesează pe noi – este în partea de autorităţi locale. Sunt 600 de milioane de euro. Evident că o să depunem proiecte în momentul în care ghidul se va lansa. O să vedem cât din 600 de milioane de euro o să ia Bucureştiul.”.

Problema a venit în momentul în care conturile Primăriei Municipale București au fost blocate de omul de afaceri Costică Constanda. Această blocare a venit în urma unor datorii de 120 de milioane de euro, iar proiectele pe care primarul capitalei le-a inițiat au fost momentan oprite.

Ce soluții sunt pentru liniile suspendate

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov și-a manifestat intenția de a suspenda circulația pe linia de troleibuz 73 și pe linia de tramvai 10. Pentru a compensa această lipsă temporară, TPBI face anunțul conform căruia se vor înființa două linii de navetă. Mai precis, 601 și 673 vor circula în zonele pe care cele două linii suspendate aveau traseu.

Tot TPBI vine cu explicații : „ (…)linia de tramvai 1 va funcționa între capetele de linie Șura Mare (în loc de Romprim) și Banu Manta pe traseul: terminal „Șura Mare”, Șos. Giurgiului, Șos. Olteniței, Calea Văcărești, Șos. Mihai Bravu, Șos. Ștefan cel Mare, Bd. Iancu de Hunedoara, Pasaj Victoria, Șos. Niculae Titulescu, terminal Banu Manta și retur.”. De asemenea, în urma suspendării liniei 10, vehiculele care circulau pe ea urmează să fie distribuite pe linia 1. Pasagerii de pe Șoseaua Olteniței vor fi preluați de autobuzul 601, iar traseul va fi: Romprim- Șoseaua Olteniței- Piața Sudului. Returul acestui drum se va face, cu excepția zonei de la Romprim.

Autobuzul 673 va suplimenta lipsa liniei 73, traseul fiind cel de până acum, din zona Turnu Măgurele și până la Piața Unirii.