Infofinanciar > Lumea la zi > Liderii Uniunii Europene cer plafonarea prețului energiei. Decizia va fi luată vineri
Lumea la zi

Liderii Uniunii Europene cer plafonarea prețului energiei. Decizia va fi luată vineri

Energie sursa foto thepostmedia
sursa foto thepostmedia

Liderii UE se vor întâlni vineri, 7 octombrie, la Praga, pentru a discuta implementarea unor măsuri la nivelul Uniunii pentru atenuarea efectelor crizei energetice. Mai multe țări doresc plafonarea prețurilor la energie.

În cadrul adunării de vineri, liderii țărilor membre vor propune  Comisiei Europene posibile soluții pentru atenuarea crizei energetice,  inclusiv „propunerea unor soluţii viabile pentru reducerea preţurilor prin plafonarea preţurilor gazelor naturale”. Opiniile nu sunt unanime la nivelul țărilor membre.

 „Sunt sigură că această problemă va fi discutată miercuri, la întâlnirea dintre Spania şi Germania, şi sper să convingem Germania să avanseze pe această cale”, a declarat Calvino, referindu-se la viitoarea întâlnire dintre Pedro Sanchez şi cancelarul Olaf Scholz, relatează Digi24.

Liderii UE caută soluții

Pe fondul războiului din Ucraina, Vladimir Putin a decis oprirea aprovizionării Europei cu gaze naturale, ceea ce a dus la o adevărată criză energetică la nivel european, alături de o creștere excesivă a inflației și a prețurilor. Liderii UE poartă discuții tensionate pe tema soluționării crizei energetice, una dintre propunerile înaintate de țările membre fiind plafonarea prețului energiei electrice, dar nu toți liderii susțin această inițiativă.

„Cu toții ne confruntăm cu o provocare: cum să limităm prețurile, cum să ne susținem economia, cum să ne finanțăm serviciile publice”, a spus ea. „Trebuie să ne asigurăm că avem sustenabilitate fiscală, stabilitate financiară, dar și o distribuție echitabilă a impactului războiului”, a mai spus Nadia Calvino, potrivit Bloomberg. De asemenea, aceasta speră că și Germania va accepta  inițiativa de plafonare a prețului energiei.

Comisia Europeană susține că  guvernele UE pot încă să folosească 225 miliarde de euro sub formă de împrumuturi ieftine neutilizate din fondul UE de revenire de după pandemie şi să le utilizeze pentru a răspunde la criza energetică. 

Germania se opune plafonării prețului la energie electrică 

Guvernul german a declarat vineri că se opune introducerii unui plafon de preț pentru importurile de gaze naturale la nivel european. În cadrul unei conferințe de presă guvernamentală la Berlin, un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a declarat că este important să se facă distincția între intervenția guvernelor statelor membre în stabilizarea prețului la gaz în țările lor și propunerea de a introduce un plafon al prețului gazelor la nivelul UE, prin care blocul comunitar ar conveni în comun să plătească doar un preț fix furnizorilor internaționali de gaze.

 Uniunea Europeană pregătește planuri de urgență pentru a limita prețurile la gaze sau pentru a separa prețurile la energie electrică de costul tot mai mare al gazelor, precum și reforme pe termen lung pentru a face tranziția către surse de enerige regenerabilă.

Costurile energiei electrice în Europa au crescut semnificativ în ultimul an, din cauza prețurilor record la gaze naturale, deoarece Rusia a redus aprovizionarea Europei.