Infofinanciar > Lumea la zi > Polonia cere despăgubiri! Va plăti Germania pentru cel de-al Doilea Război Mondial?
Lumea la zi

Polonia cere despăgubiri! Va plăti Germania pentru cel de-al Doilea Război Mondial?

sursa foto oko press
sursa foto oko press

Șeful Ministerului Afacerilor Externe, Zbigniew Rau, a semnat luni o notă diplomatică care urmează să fie înaintată Ministerului german de Externe privind reparațiile de război. Potrivit lui Rau, reglementarea consecințelor agresiunii și ale ocupației germane ar trebui să includă, printre altele, plata de despăgubiri pentru daunele materiale și morale cauzate.

Ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, va aborda problema reparațiilor din cel de-al Doilea Război Mondial cu omologul său german Annalena Baerbock în timpul vizitei acesteia la Varșovia, marți, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe.

 Un pas important în relațiile polono-germane

„Ministrul Rau va ridica toate problemele importante în relațiile polono-germane, iar aceasta este una dintre cele mai importante”, a declarat Lukasz Jasina reporterilor, referindu-se la problema reparațiilor, potrivit Reuters.

Nota diplomatică adresată ministrului german al afacerilor externe se referă la problema reglementării juridice și materiale a consecințelor agresiunii și ocupației germane din 1939-1945.

Predarea acesteia reprezintă un alt pas făcut de guvernul polonez pe calea primirii despăgubirilor de război de la Germania. Anterior, la 1 septembrie, la Castelul Regal din Varșovia a fost prezentat un raport privind pierderile suferite de Polonia ca urmare a agresiunii și a ocupației germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Rau a informat, în cadrul unei conferințe de presă, că nota pe care a parafat-o exprimă convingerea ministrului polonez de Externe că părțile ar trebui să ia „măsuri imediate în vederea soluționării permanente, cuprinzătoare și definitive, juridice și materiale, a problemei consecințelor agresiunii și ocupației germane din 1939-1945”. După cum a afirmat, această reglementare ar trebui să includă, printre altele, asigurarea unei cooperări adecvate în comemorarea victimelor poloneze din cel de-al Doilea Război Mondial și luarea de măsuri eficiente de către autoritățile germane pentru a prezenta propriei societăți o imagine reală a războiului și a consecințelor acestuia, în special a prejudiciilor și pagubelor cauzate Poloniei și polonezilor, relatează Radio Polonia.

Apel la dreptate și adevăr

„O astfel de reglementare va permite ca relațiile polono-germane să se bazeze pe dreptate și adevăr și va duce la închiderea unor capitole dureroase din trecut și va asigura dezvoltarea în continuare a relațiilor bilaterale în spiritul bunei vecinătăți și al cooperării prietenești”, a declarat ministrul de externe, conform Agerpres.

Șeful Ministerului polonez al Afacerilor Externe a subliniat că această reglementare ar trebui să includă plata de către Germania a despăgubirilor pentru daunele materiale și morale cauzate statului polonez prin această agresiune și ocupație, despăgubirea victimelor agresiunii și ocupației și a membrilor familiilor acestora pentru daunele și prejudiciile cauzate acestora, precum și o soluție sistemică la problema bunurilor poloneze jefuite. culturii și arhivelor.

De asemenea, trebuie să includă – a subliniat ministrul – returnarea activelor și pasivelor băncilor poloneze de stat furate de statul german în 1939-1945, achitarea creanțelor rezultate din jaful cooperativelor de credit din Reich, asigurarea reabilitării complete a activiștilor uciși ai minorității poloneze de dinainte de război  și compensarea pierderilor suferite de organizațiile poloneze în Reichul german.

Șeful Ministerului Afacerilor Externe și-a exprimat, de asemenea, recunoștința și aprecierea pentru acțiunile echipei parlamentare și ale grupului de experți condus de deputatul PiS Arkadiusz Mularczyk. După cum a spus, a fost o muncă de cinci ani, ale cărei roade au fost așteptate de generații de polonezi încă din timpul războiului. Rau i-a mulțumit, de asemenea, șefului adjunct al Ministerului Afacerilor Externe, Piotr Wawrzyk, pentru „coordonarea eficientă a activității în vederea depunerii notei”.