Info

Liberty Galați se digitalizează! Ce inovații vor fi implementate în cadrul celei mai mari fabrici de oțel din România

Liberty Galați
Sursă foto: GMK Center

Reprezentanții celui mai mare producător de oțel din România, Liberty Galați, au enumerat o serie de proiecte de digitalizare și automatizare ce vor urma să fie implementate în cadrul complexului siderurgic în anul 2023. Astfel, compania își continuă procesul de inovare demarat în 2022.

Compania avansează astfel în planurile de transformare GREENSTEEL, care au ca scop sustenabilitatea producției și neutralitatea emisiilor de carbon până în 2030.

Prasanta Mishra, Director Executiv Liberty Galați, a detaliat proiectele planificate pentru2023: „Pentru a ne extinde portofoliul de produse și pentru a crește flexibilitatea și profitabilitatea producției, în 2023 vom implementa o linie automată de acoperire a țevilor și vom pune în funcțiune o noua instalație de răcire controlată la Laminorul de Tablă Groasă nr. 2. Cuptorul de Normalizare din cadrul laminorului va fi modernizat, astfel încât să creștem controlul calitățiibenzilor de oțel. Anul acestavom derula, de asemenea,o serie de proiecte deeficientizare, precumcreșterea gradului de automatizare laOțelărie – atât la Metalurgie Secundară,cât și la Mașina de Turnare nr. 1 – și modernizarea foarfecii volante de la Laminorul de Benzi la Cald, în vederea creșterii calității produselor și reducerii duratei de operare.”

Se urmărește creșterea eficienței

Cu scopul de a crește eficiența și calitatea produselor, Liberty Galați va continua anul acesta seria de proiecte strategice începute în 2022, printre care: – dezvoltarea unei aplicații de traking a benzilor laminate în Trenul Degrosisor al Laminorului de Benzi la Cald, care permite urmărirea automată a produselor laminate, ușurând astfel munca operatorilor; – implementarea unei soluții digitale moderne de marcare a produselor din tablă cu ajutorul unei imprimante mobile, care decodifică informația și o tipărește pe produsele din cadrul Laminorului de Tablă Groasă 2, reducând astfel timpul de lucru; – digitalizarea și integrarea în rețeaua de proces a cântarelor tehnologice, astfel încât să poată comunica în timp real cu alte dispozitive de automatizare.

Din seria proiectelor dezvoltate pentru a îmbunătăți procesul de producție se regăsesc: calculul automat al temperaturii și al timpilor pentru tratament la Cuptorul de Normalizare 1, prioritizarea introducerii bramelor în cuptoarele de propulsie și calculul automatizat al consumului de energiela Laminorul de Benzi la Cald, precum și urmărirea automată a rulourilor de pe linia de producție, cu impact în minimizarea pierderilor de metal în cadrul procesului de fabricare.

Digitalizarea activității complexului siderurgic

Echipele de specialiști IT ai companiei au accelerat dezvoltarea tehnologică a proceselor și operațiunilor Liberty Galați, demarând o serie de proiecte majore de integrare cu platforma Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Aceste proiecte presupun generarea digitală a rapoartelor și facturilor și transmiterea automată a acestora către autoritățile fiscale. În prezent, se implementează proiectul E-transport, un sistem care va transmite date către platforma ANAF cu privire la transporturile rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat și soluția SEAL, care va digitaliza procesul de actualizare, validare și distribuire a documentelor de management al calității (QMS).

Sandip Biswas, Chief Investment Officer Liberty Steel Group, a declarat: „Ne propunem să transformăm LIBERTY Galați, un pilon cheie al grupului nostru, într-o companie a viitorului prin digitalizare, automatizarea proceselor și decarbonizarea producției. Deși operăm în continuare pe o piață dificilă, proiectele de modernizare și inovare derulate de echipele noastre vor continua pentru a asigura companiei o poziție solidă în momentul revenirii pieței în cursul acestui an.”