Lumea la zi

Leondardo DiCaprio, culmea ipocriziei! Activist de mediu și, în același timp, client fidel al avioanelor private și al iahturilor

Leondardo DiCaprio, culmea ipocriziei! Activist de mediu și, în același timp, client fidel al avioanelor private și al iahturilor
sursa foto: TvBlog.ro

Leonardo DiCaprio, celebrul actor de la Hollywood și cunoscut activist implicat în probleme de mediu, “mesager al păcii” al ONU pe probleme climatice în anul 2014 și admirat pentru implicarea sa în cauze de mediu, prin intermediul fundației sale este în centrul unui scandal, în această perioadă cu finanțarea pe care a făcut-o printr-o firmă de avocatură privată care are ca scop să tragă la răaspundere, prin intentarea unui proces, companiile petroliere care sunt vizate pentru producerea schimbărilor climatice.

Numai că acea finanțare nu a fost făcută într-un mod legal, ci prin donații secrete și prin intermediari, de aici și scandalul pornit, iar pe langă acest aspect, potrivit mass-mediei internaționale, a călătorit prin lume cu avioane private și a mers în croaziere lungi pe iahturi, știind faptul că aceste modalități de trasport și de petrecere a timpului liber nu sunt tocmai prietenoase cu medicul înconjurător, în condițiile în care el este un împătimit activist de mediu care se angaja în finanțarea unor procese împotriva unor companii energetice, vizând schimbarile climatice.

DiCaprio, un celebru actor și activist pentru schimbările climatice, s-a angajat în mai multe călătorii alimentate cu combustibili fosili în ultimii ani, în timp ce face eforturi pentru măsuri extreme de combatere a schimbărilor climatice, potrivit mai multor rapoarte. Fundația Leonardo DiCaprio, pe care actorul a fondat-o la sfârșitul anilor 1990, a acordat granturi unui fond care, la rândul său, a sprijinit eforturile unei firme de avocatură private de a trage la răspundere companiile petroliere pentru schimbările climatice.

În 2016, a călătorit cu avionul privat la Forumul Economic de la Davos ca să își ridice un premiu pentru implicarea ca activist de mediu

În 2016, DiCaprio a zburat 8.000 de mile cu un avion privat din Europa până în New York pentru a accepta un premiu pentru activismul său de mediu. Apoi s-a întors în Europa pentru un eveniment caritabil.

În același an, DiCaprio a luat un avion privat la Forumul Economic Mondial (WEF) din Davos, Elveția. La summit, WEF i-a acordat lui DiCaprio Crystal Award pentru „conducerea sa în abordarea crizei climatice”.

Călătoriile anterioare ale lui DiCaprio, alimentate cu combustibil, au inclus șase călătorii dus-întors cu avionul privat în doar șase săptămâni în 2014. Sony Pictures Studios a aranjat ca DiCaprio să ia un avion privat din California la New York între aprilie și mai 2014, potrivit datelor interne ale Sony, e-mailuri publicate de WikiLeaks în 2015, notează foxnews.com.

Conflict între președintele Braziliei, Jair Bolsonaro și DiCaprio pe teme de mediu

De asemenea, actorul este aspru criticat și pentru faptul că nu renunță la folosirea iahturilor, în condițiile în care Leonardo luptă împotriva schimbărilor climatice. La începutul acestui an, DiCaprio a fost în vacanță cu prietenii în ianuarie pe cel mai mare iaht construit vreodată în Marea Britanie. Iahtul de lux costă 150 de milioane de dolari, transmite portalul ZeroHedge, potrivit stiripesurse.ro.

Unul dintre criticii lui este președintele Braziliei care a scris pe Twitter despre actor că „Tu din nou, Leo? Din nou, aș putea să-ți spun să scapi de iahtul tău înainte de a ține prelegeri lumii, dar știu: vrei să schimbi întreaga lume, niciodată pe tine însuți, așa că te las”, scrie Bolsonaro, apoi continuă. „Vorbind printre noi, este ciudat să vezi un tip care pretinde că iubește planeta. Acordă mai multă atenție Braziliei decât incendiilor (forestiere) care au lovit Europa și propria sa țară.”

Acest tweet a fost un răspuns la mesajul actorului prin care spunea că pădurea tropicală amazoniană a suferit pierderi însemnate în ultimii trei ani din cauza defrișărilor ilegale de către industria de exploatare forestieră.