Info

Leonardo DiCaprio implicat într-un scandal monstru! Fundația sa non-profit a făcut donații secrete pentru o firmă de avocatură

Leonardo DiCaprio implicat într-un scandal monstru! Fundația sa non-profit a făcut donații secrete pentru o firmă de avocatură
sursa foto: tvblog

Fundația lui DiCaprio a acordat subvenții către Resources Legacy Fund, organizație non-profit activă din punct de vedere politic, care a făcut apoi transferul de bani către o firmă de avocatură privată care a dat în judecată companiile petroliere pentru schimbările climatice.

Fundația non-profit a lui Leonardo DiCaprio a acordat subvenții unui grup care, la rândul său, a direcționat bani către o firmă de avocatură care conduce procese de deranjament climatic la nivel național, potrivit unor e-mailuri analizate de Fox News Digital.  Corespondența dintre Dan Emmett, un important filantrop, și Ann Carlson – un profesor de climă de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) – în 2017 a dezvăluit că cei doi au lucrat cu firma de avocatură Sher Edling pentru a strânge bani pentru eforturile sale de a da în judecată companiile petroliere pentru presupuse înșelăciuni legate de schimbările climatice în numele guvernelor locale și de stat, potrivit emailurilor obținute de grupul de supraveghere Government Accountability & Oversight (GAO) și împărtășite cu Fox News Digital.

Sprijinul fundației

În e-mailurile lor, Emmett și Carlson discută despre modul în care Chuck Savitt, directorul de relații strategice cu clienții de la Sher Edling, a solicitat sprijinul lui Emmett și primise deja sprijin din partea lui Terry Tamminen în calitate de director executiv al Fundației Leonardo DiCaprio, funcție pe care a deținut-o între 2016 și 2019. Când a avut loc schimbul de e-mailuri, Carlson, care este acum un înalt funcționar al administrației Biden, era co-director al UCLA Emmett Institute on Climate Change & the Environment, consiliul consultativ pe care Emmett îl prezidează în continuare.

„Chuck Savitt, care conduce această nouă organizație din spatele proceselor, a căutat sprijinul nostru”, i-a scris Emmett lui Carlson la 22 iulie 2017. „Terry Tamminen, în noul său rol în cadrul Fundației DiCaprio, a fost un susținător cheie.” Emmett a transmis, de asemenea, un mesaj pe care Savitt i l-a trimis cu trei zile mai devreme, pe 19 iulie 2022, în care îi cerea sprijinul, potrivit înregistrărilor. Savitt a menționat în acel e-mail că primele procese ale lui Sher Edling au fost intentate cu sprijinul Fondului de acțiune colectivă pentru responsabilitate, reziliență și adaptare, un fond gestionat la acea vreme de grupul de bani negri Resources Legacy Fund (RLF).

„Am vrut să vă anunț că luni am depus primele trei procese susținute de Collective Action Fund”, îi spusese Savitt lui Emmett. „Aceste cazuri, care creează un precedent, solicită celor 37 dintre cele mai importante companii de combustibili fosili din lume să își asume responsabilitatea pentru daunele devastatoare pe care creșterea nivelului mării – cauzată de emisiile lor de gaze cu efect de seră – le provoacă comunităților de coastă.” Savitt s-a oferit, de asemenea, să organizeze o întâlnire între Emmett și Vic Sher, partener la Sher Edling. 

Schimbări climetice pentru DiCaprio

Corespondența prin e-mail a avut loc cu două luni înainte ca Fundația Leonardo DiCaprio să anunțe public că va contribui cu 20 de milioane de dolari sub formă de granturi pentru diverse cauze legate de climă și conservare. Anunțul grupului, care a fost șters între timp, dar a rămas arhivat, includea o subvenție pentru RLF „pentru a sprijini acțiunile juridice care stabilesc precedente pentru a trage la răspundere marile corporații din industria combustibililor fosili”, reflectând îndeaproape limbajul lui Savitt.

„Acești beneficiari de granturi sunt activi pe teren, protejând oceanele, pădurile și speciile noastre pe cale de dispariție pentru generațiile viitoare – și abordând provocările urgente și existențiale ale schimbărilor climatice„, a declarat DiCaprio la acea vreme.

Tamminen a adăugat că organizația consideră că trebuie „să facem cât mai mult posibil acum, înainte de a fi prea târziu”. Anunțul nu l-a menționat pe Sher Edling. În februarie 2018, la câteva luni după schimbul inițial de e-mailuri, Emmett i-a spus lui Carlson că poate menționa altor potențiali donatori că el și Fundația Leonardo DiCaprio erau acum „susținători serioși” ai litigiului în curs al lui Sher Edling. Sugestia a venit după ce Carlson a întrebat-o dacă ar trebui să îl roage pe filantropul newyorkez Andy Sabin să susțină acest efort.

„Puteți să-i spuneți că atât eu, cât și organizația lui Terry suntem susținători serioși, că sunteți consilier, că știința este acolo, că ar putea face mai mult pentru mediu decât aproape orice se întâmplă în prezent dacă va reuși”, a spus Emmett în e-mailul trimis lui Carlson. Pe lângă Fundația Leonardo DiCaprio și Fundația Emmett, Fundația MacArthur, Fundația William și Flora Hewlett, Rockefeller Brothers Fund și JPB Foundation au contribuit la Collective Action Fund începând din 2017.

Pe site-ul web al Sher Edling se precizează că firma este dedicată în mod special reprezentării „statelor, orașelor, agențiilor publice și întreprinderilor în cazuri de mediu cu impact și valoare ridicată”. De la cazurile inițiale din iulie 2017 – depuse în numele unui oraș și a două comitate din California – Sher Edling a dat în judecată marile companii petroliere în numele statului Delaware, Minnesota, Rhode Island, New York City, Washington D.C., San Francisco, Baltimore, Honolulu și mai multe administrații locale din întreaga țară, susținând că aceste companii au înșelat publicul cu privire la schimbările climatice.

Cazuri în curs de desfășurare

Cele mai multe dintre cazuri sunt în curs de desfășurare, iar două dintre ele, în care sunt implicate San Francisco și Oakland, California, se află în recurs în fața unei comisii federale. „În mod evident, donatorii au creat – inclusiv DiCaprio – mai multe presupuse brațe”, a declarat într-un interviu pentru Fox News Digital Chris Horner, un avocat care a reprezentat GAO în cazul în care au fost implicate e-mailurile.

„Acest model a folosit câteva treceri, prin care DiCaprio și, se pare, Dan Emmett și alții puteau să conducă lucrurile, inclusiv fundația lui DiCaprio și Resources Legacy Fund, și nu sunt văzuți ca finanțând asaltul”, a adăugat Horner. În total, RLF a contribuit cu peste 5,2 milioane de dolari la Sher Edling între 2017 și 2020, potrivit declarațiilor fiscale ale grupului în acea perioadă. Organizația nu își dezvăluie donatorii și a refuzat să confirme de la cine a primit anterior bani pentru a finanța litigiul lui Sher Edling.

„Între 2017 și 2020, Sher Edling a primit subvenții de la RLF pentru a desfășura activități caritabile pentru a trage la răspundere companiile de combustibili fosili pentru acuratețea informațiilor pe care le-au difuzat consumatorilor și publicului cu privire la rolul jucat de produsele lor în provocarea schimbărilor climatice”, a declarat un purtător de cuvânt al RLF, Mark Kleinman, pentru Fox News Digital, într-un e-mail.

„RLF primește sprijin de la mai multe entități de finanțare, iar consiliul său de administrație și personalul iau toate deciziile cu privire la destinația fondurilor”, a continuat purtătorul de cuvânt.

Experții și-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la sursa de finanțare a lui Sher Edling pentru litigiile sale privind clima.  Michael Krauss, profesor emerit de drept la Universitatea George Mason, a remarcat într-un articol publicat în 2020 de Forbes aranjamentul prin care Sher Edling primește o plată de la localitățile pe care le reprezintă dacă procesele sale au succes și, în același timp, primește finanțare de la grupuri scutite de impozite, eliminând astfel o parte din riscurile implicate de asumarea unor astfel de cazuri.

„Poate o organizație non-profit să direcționeze donații către o firmă de avocatură cu scop lucrativ care a stabilit deja o altă formă de compensare?” a scris Kraus. „Poate o firmă de avocatură, care ar putea fi îmbogățită fabulos pe o bază contingentă, să accepte în mod etic o finanțare care este plătită indiferent dacă clientul câștigă sau nu?”  „Dacă legislația prin litigii este rea, ce să facem cu legislația prin litigii subvenționată de contribuabili prin donații caritabile? Nu avem încă toate răspunsurile la aceste întrebări”, a continuat el. „Cred că le merităm”.

Emmett, Tamminen, Sabin și Alianța Pământului, o organizație care a subsumat Fundația Leonardo DiCaprio în 2019, nu au răspuns la solicitările de comentarii.