Infofinanciar > Info > Legumele românești, la preț triplu! Cum va sta situația la raft în perioada următoare
Info

Legumele românești, la preț triplu! Cum va sta situația la raft în perioada următoare

legume sursă foto: news.ro
sursă foto: news.ro

Fermierii din țara noastră se află acum într-o situație dificilă. Culturile și afacerile acestora au fost afectate de numeroși factori, printre care vremea capricioasă și situația financiară problematică. Asta în special că anul acesta au fost nevoiți să apeleze la încălzire artificială pentru a menține o temperatură favorabilă în solarii.

Este sezonul acum pentru culegerea trufandalelor, cum mai sunt numite legumele de primăvară, de sezon. Potrivit fermierilor, acestea se vor regăsi la un preț mult mai mare la rafturile supermarketurilor sau la tarabele din piață, poate chiar triplu. Asta pentru că vremea deloc neprietenoasă din primele luni ale acestui an nu i-a ajutat deloc.  

Legumele românești ajung pe piață la prețuri mari

Fermierii spun că primele roșii românești din acest sezon vor ajunge pe piață luna viitoare, în mai, dar acestea vor fi mai scumpe cu până la 30%, comparativ cu cele ce vin import. „Toată noaptea, din oră-n oră, venim băgăm pe foc cărbuni, lemne, ce pot sa țin o temperatură constantă la 20 de grade. Încălzirea a ajuns… până acum undeva la 4.000 de lei”, a declarat Sorin Vancea, fermier, citat de cei de la observatornews.ro.

Sursa mai sus amintită expune și situația unei familii de fermieri care deține cinci solarii. Aceștia susțin că au cheltuit pe încălzirea acestor solare suma de 30.000 de lei, de pe urma prețurilor mari la energie și gaze. „Am luat un praf bio care e pentru anti stresul plantei, anti frig și anti boli. Pe 10 plicuri d-astea am dat 1500 de lei. Dacă nu le ajuți… cu frigul asta cădeau. Mureau. Folia termica e cea mai importanta. pentru ca îmi dublează temperatura de afara”, a declarat fermierul Constantin Georgescu.

Astfel, frigul și prețurile mari la încălzire au dat mari bătăi de cap oamenilor din industria agricolă din România. Pe lângă roșii, au existat probleme și în situația ardeilor grași sau a ardeilor kapia, două legume des achiziționate de către români. În consecință, la raft sau la tarabe, aceste legume ar putea costa cu până la trei ori mai mult decât în anul anterior. „Abia reușeam sa le dau cu 2 lei kg. Când o sa înceapă ale mele, presupun undeva minim la 6 lei”, a mai declarat Sorin Vancea, citează adevarul.ro.

Luxul de a face cumpărături

Aceste probleme vin chiar în sezonul Sărbătorilor Pascale, în care românii sunt obișnuiți să-și facă cumpărături, să aibă mesele pline. Iar înainte de această sărbătoare este Postul Paștelui, pe care mulți români îl respectă și aleg să consume mai multe legume în această perioadă.

Majoritatea cifrelor, în cazul vânzărilor de legume, sunt în scădere. Românii observă ce prețuri sunt afișate și aleg să cumpere mai puțin sau deloc. Salariile și pensiile românilor au crescut, într-adevăr, de la începutul acestui an, dar, proporțional vorbind, prețurile la majoritatea serviciilor și produselor s-au majorat și mai mult.  

Produsele de bază, cele pe care românii le achiziționează cel mai frecvent, s-au scumpit semnificativ:

        prețul cartofilor s-a majorat cu aproximativ 35%, iar un sac întreg poate ajunge și la prețul de 20 de lei,

        kilogramul de urzică, costă acum între 20 și 30 de lei,

        spanacul ajunge și el la prețuri cuprinse între 6 și 10 lei.

        Salata costă acum de la 3 la 5 lei,

        legătura de ceapă pornește și ea de la prețul de 2 lei

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.