Infofinanciar > Info > Legea se schimbă! Ce modificării există în privința asigurărilor pentru locuințe
Info

Legea se schimbă! Ce modificării există în privința asigurărilor pentru locuințe

Cheile casei
Sursă foto: Adevărul

Plenul Camerei Deputaților a adoptat pe data de 12 aprilie un proiect de lege ce privește asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.

Potrivit noului proiect de lege, asigurarea pentru o locuință de tip A este ajunge la 100.000 de lei, iar o asigurare obligatorie pentru o locuință de tip B atinge suma de 50.000 de lei.

Locuințele de tip A sunt acelea cu o structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă sau lemn, iar clădirile de tip B sunt cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.

Cum arată noul proiect de lege

Noul proiect este menit să reglementeze introducerea posibilității de încheiere a unui contract PAD în cadrul aceluiași contract cu alte asigurări facultative emise de alți asiguratori și să clarifice obligativitatea încheierii unui astfel de contract PAD pentru toate imobilele destinate de a fi folosite pe post de locuință, indiferent dacă se întâmplă sau nu.

De asemenea, noul proiect de lege ar urma să introducă modificări ale unor prevederi cu privire la dreptul la despăgubire în cazul construcțiilor care au suferit modificări neautorizare asupra structurii de rezistență, precum și stabilirea cuantumului de despăgubiri de la asiguratorii care au eliberat contractul PAD.

În textul proiectului, este menționat faptul că termenul dezastru natural va implica toate formele de manifestare a riscurilor de cutremur de pământ, alunecare de teren și inundații ca fenomene naturale generatoare de prejudicii materiale.

Deputații au cerut însă a Senat eliminarea din proiectul de lege a unui paragraf potrivit căruia este considerată și furtuna ca și dezastru natural, pe lângă cutremure, alunecări de teren și inundații.

„Se propune eliminarea riscului de furtună având în vedere faptul că acest risc nu este unul semnificativ pentru întreaga suprafață a României și nu există studii cu privire la probabilitatea de producere a acestora”, au explicat deputații.

Decizia este finală pentru Senat , iar Camera Deputaților este for decizional 

În proiect se mai menționează și faptul că persoanele fizice sau judiciare ce asigură clădirile împotriva dezastrelor naturale, în condițiile prezentei legi, vor avea astfel toate construcțiile cu destinația de locuință, înregistrate ca locuință și aflate în proprietatea acestora asigurate, fie dacă se situează în mediul urban sau în mediul rural.

„Pentru contractele anuale, suma asigurată care se acordă în temeiul prezentei legi, denumită în continuare sumă asigurată obligatoriu, este: 100.000 lei pentru fiecare locuință de tip A, 50.000 lei pentru fiecare locuință de tip B”, se mai arată în proiect.

Primele anuale cuvenite pentru sumele asigurate sunt de 130 de lei și 50 de lei. Astfel locuințele de tip A, 130 de lei, iar 50 de lei pentru locuințele de tip B, potrivit Economica.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.