Infofinanciar > Lumea la zi > Dezastru natural în Indonezia! Unul dintre cei mai activi vulcani ai arhipelagului a erupt
Lumea la zi

Dezastru natural în Indonezia! Unul dintre cei mai activi vulcani ai arhipelagului a erupt

Vulcanul Merapi din Indonezia
sursa foto dreamstime

Vulcanul Merapi din Indonezia a erupt sâmbătă, aruncând nori fierbinți până la șapte kilometri în aer, a anunțat într-un comunicat agenția de gestionare a dezastrelor din arhipelag.

Vulcanul situat în regiunea indoneziană Yogyakarta a erupt în jurul orei locale 12.00  și a fost observată o scurgere de lavă de 1,5 km, a precizat autoritatea locală. Locuitorii din comunitatea din apropiere au fost avertizați să oprească orice activitate în zonele de pericol, cuprinse între trei și șapte kilometri pe o rază de la crater, se arată în comunicat.

Merapi este cel mai activ vulcan din insulele Indoneziei

Merapi, cu o înălțime de 2.963 de metri, este unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia și se afla deja la al doilea cel mai înalt nivel de alertă din țară. Oficialul de la postul local de monitorizare, Yulianto, a declarat că niciun locuitor nu a fost evacuat.

„Acest lucru a fost observat doar ca un eveniment punctual, au fost 5-6 avalanșe. În cazul în care acoperirea continuă să crească și distanța este mai mare de 7 kilometri, este posibil ca locuitorilor să li se recomande evacuarea”, a declarat acesta.

Situată pe Cercul de Foc al Pacificului, Indonezia are mai mulți vulcani decât orice altă țară. Ultima erupție violentă a lui Merapi a avut loc în 2010, provocând moartea a peste 350 de persoane, scrie Reuters.

Erupția vulcanului Merapi din 2010

Erupția vulcanului Merapi din 2010 a fost una dintre cele mai distructive erupții vulcanice din istoria recentă a Indoneziei. Merapi este unul dintre cei mai activi vulcani din arhipelagul indonezian, fiind situat la aproximativ 28 de kilometri la nord de orașul Yogyakarta, pe insula Java.

Erupția a început pe 26 octombrie 2010 și a durat până pe 30 noiembrie. Aproximativ 350.000 de oameni au fost evacuați din zona vulcanului, iar mulți au fost nevoiți să părăsească casele și fermele din regiunea din jurul vulcanului, fiind afectați de cenușa și de norii de gaz.

Erupția a provocat și pagube semnificative la infrastructura locală, distrugând clădiri și provocând alunecări de teren. Cel puțin 350 de oameni au murit în urma erupției, iar alți 277 au fost răniți.

Autoritățile indoneziene au făcut eforturi pentru a minimiza efectele erupției și pentru a proteja populația din zonă, dar acestea au fost dificil de realizat din cauza intensității și a duratei erupției. Deși Merapi a mai erupt de-a lungul timpului, erupția din 2010 a fost una dintre cele mai puternice și a avut un impact semnificativ asupra populației și a mediului din zonă.

Indonezia are mulți vulcani la risc de erupție

Indonezia este una dintre cele mai vulcanice țări din lume, având peste 130 de vulcani activi. Printre vulcanii care au erupt în Indonezia în ultimii ani se numără:

-Vulcanul Agung – Ultima erupție importantă a avut loc în 2017-2018, când a provocat evacuarea a zeci de mii de oameni.

-Vulcanul Sinabung – A erupt în 2010 după o perioadă de inactivitate de peste 400 de ani, iar din 2013 până în prezent a avut mai multe erupții importante.

-Vulcanul Krakatau – A erupt în 2018, provocând un tsunami care a dus la moartea a sute de oameni.

-Vulcanul Rinjani – A erupt în 2015, provocând întreruperea traficului aerian în regiune.

-Vulcanul Soputan – A erupt în 2018, iar autoritățile au emis o alertă de nivel 3 și au evacuat zeci de oameni.

Acestea sunt doar câteva exemple, existând și alți vulcani activi care pot erupe în orice moment în Indonezia.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.