Infofinanciar > Info > Pensiile speciale, ultimele declarații ale Ministrului Muncii. Contre în Camera Deputaților
Info

Pensiile speciale, ultimele declarații ale Ministrului Muncii. Contre în Camera Deputaților

marius-budai, sursa foto Romania tv
sursa foto Romania tv

Pensiile speciale au ajuns un subiect de discuție dezbătut puternic de toată lumea. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, în cadrul dezbaterii moţiunii simple care îl vizează, că este realizată de oameni care nu au reușit nimic important în perioada guvernării.

„Un simulacru de moţiune scrisă de oameni care nu au fost în stare de nimic atunci când au guvernat, care au adus doar sărăcie, foamete şi au închis oamenii în case, care nu au ajutat nici oamenii, nici mediul de afaceri, făcând praf si pulbere până şi puţinele măsuri de ajutor pe care tot ei le promiseseră”. De partea cealaltă, liderul USR, Cătălin Drulă, spune că politica PSD şi PNL este o politică de apărare a pensiilor speciale şi a pensiilor uriașe”.

Reproșurile lui Marius Budăi

„Aţi scris o Moţiune fix aşa cum aţi guvernat, numai minciuni şi nimic bun pentru oameni!”, a reproșat Budăi opoziției. Acesta susține că PSD este cel care a plafonat, prin OUG 59/2017, pensiile speciale, mai puţin pe cele ale magistraţilor, protejaţi de deciziile CCR.

„Vreţi să vorbim despre pensii speciale? Veniţi aici la tribună şi spuneţi-le oamenilor adevărul. Spuneţi-le că aţi avut prim-ministru, vice-prim-ministru şi ministerul Justiţiei şi nu aţi mişcat un pai”, a declarat ministrul Muncii. Acesta a semnalat lipsa de curaj și a adus numeroase reproșuri politicienilor.

În moţiune se susţine faptul că ministrul Muncii a trimis Parlamentului un proiect de lege privind pensiile speciale, neconstituțional, „care nu trece nicio pensie specială pe contributivitate, cosmetizează doar nişte detalii şi salvează, în fapt, pensiile specialilor”.

„Politica PSD şi PNL este o politică de apărare a pensiilor speciale şi a „pensiilor uriașe”, a afirmat președintele USR Cătălin Drulă. Acesta a adăugat faptul că cele două formaţiuni apără pensia lui Nicolae Ciucă în valoare de 18.000 de lei.

Pensia premierului Ciucă, subiect de discuție

S-a cerut, în plenul Camerei Deputaţilor, liderilor PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, să pună pe ordinea de zi proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari, cu scopul de a fi votat.

„USR a trecut în PNRR ca pensiile speciale să fie eliminate şi domnul Budăi şi PSD-ul nu vor să o facă. (…) Totul pentru speciali şi nimic pentru oameni, iar PNL vă asistă, vă sprijină, vă încurajează şi protejează pensia şefului lor”, a susţinut Cătălin Drulă.

Subiectul pensiei premierului Ciucă este adusă în discuție ca fiind exorbitantă, dar acesta a primit sprijin din partea premierului deputat PSD. Pensia premierului Ciucă „raportat la România este mare, dar raportat la ceilalți generali NATO este o pensie foarte mică”, i-a luat apărarea premierului deputatul PSD Adrian Solomon. Acesta a reproșat liderilor opoziției că „într-o moțiune de 8 pagini” au vorbit despre pensiile speciale pe „o pagină”.

În cadrul dezbaterii moțiunii simple împotriva ministrului Marius Budăi, fostul ministru al Muncii Raluca Turcan a afirmat intrigarea față de faptul că Ministrul Muncii a trimis Parlamentului un proiect de lege privind pensiile speciale fără a avea calculat un impact bugetar.

Raluca Turcan a prezentat viziunea pe care o are asupra proiectului privind pensiile speciale și cerințele la care trebuie să răspundă propunerea legislativă.

„În ceea ce priveşte aşa-numitele pensii speciale, recunosc că şi pe mine m-a intrigat faptul că, după ce Ministerul Muncii a plătit anul trecut o consultanţă costisitoare, a fost transmis în Parlament un proiect fără impact bugetar calculat şi într-o variantă mult mai slabă decât cea pe care am lăsat-o la minister, elaborată de funcţionarii publici din minister, fără consultanţă externă.” a declarat Turcan.

Aceasta a prezentat criteriile pe care trebuie să le respecte un proiect  pentru a rezolva problema socială generată de pensiile speciale: să fe constituțional, să nu creeze noi categorii de beneficiari de pensii speciale, să scoateţi sistemul de apărare şi de ordine publică din categoria pensiilor speciale.

UDMR susţine respectarea principiului contributivităţii în privinţa pensiilor, a declarat deputatul Csep Eva-Andrea. Acesta a anunţat faptul că parlamentarii acestui grup vor vota împotriva moţiunii simple, împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi.

Deputatul Csep a subliniat că scopul coaliției de guvernare este de a îmbunătății nivelul d tari al oamenilor. Se evidențiază faptul că este nevoie de condiții pentru ca tinerii să aibă un viitor acasă.

Deputatul AUR Adrian Axinia l-a comparat pe ministrul Muncii, Marius Budăi cu „Robin Hood al pensionarilor”, care ia de la bogaţi şi îi ajută pe cei săraci, şi a anunţat că grupul AUR din Camera Deputaţilor va susţine demiterea acestuia prin moţiunea simplă depusă de USR, conform Digi24.

Marți va fi votată moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii.