Infofinanciar > Educație financiară > Lecția de educație financiară pentru tineri. Iată de ce este important să participi la unul din cei trei piloni de pensii
Educație financiară

Lecția de educație financiară pentru tineri. Iată de ce este important să participi la unul din cei trei piloni de pensii

Bani
FOTO: Botosaneanul

Majoritatea persoanelor care activează pe piața muncii și au vârste cuprinse între 18 și 35 de ani evită, sau nu se gândesc deloc la momentul în care vor fi nevoiți să se oprească din activitate și să se bucure de anii senioratului.

Speranța medie de viață în România este de aproximativ 73 de ani, ceea ce teoretic înseamnă că ne-am putea bucura de 7-8 ani de liniște în care traiul zilnic va fi acoperit de pensie. Din păcate, se pare că zicala cum îți așterni așa dormi este neglijată în contextul de față, majoritatea tinerilor nu se gândesc la pensie și aleg activitățile distractive.

Chiar și în aceste condiții este bine de știut faptul că sistemul public de pensii din România se bazează pe trei piloni I, II și pilonul III.

Pilonul I

Pilonul I de pensii este reprezentat de pensia pe care o acoperă statul și se calculează în funcție de contributivitate și de perioada activă pe piața muncii. Lună de lună, angajatorul oprește 21,25% din salariul brut, iar banii reținuți ajung în acest pilon, ca mai apoi statul să-ți restituie la bătrânețe.

Desigur, că banii nu rămân fizic în acest Pilon ci sunt folosiți de stat pentru a plăti pensiile celor care au trecut pragul de 65 de ani. Din păcate, sistemul are destule carențe din cauza faptului că la ora actuală sunt mai mulți pensionari decât angajați, iar lucrurile nu par să se îmbunătățească.

Pilonul este garantat de Legea Fundamentală a țării, dar cum nu este o lege constituțională poate fi oricând modificată. De asemenea, în situația în care intervine decesul, contribuția nu va fi transferată moștenitorilor.

Pilonul II

Pilonul II reprezintă pensia administrată de fondurile private care investesc banii active financiare generatoare de profit. În acest caz, din salariul brut se reține 3,75%. Principalul avantaj constă în faptul că banii se vor înmulți și îți aparțin în totalitate.

La finalul carierei nu există riscul să obții mai puțin decât ai cotizat, totodată, Pilonul II este garantat de lege și nu poate interveni nicio modificare fără acordul tău, ba mai mult, în caz de deces banii vor ajunge în conturile moștenitorilor.

Trebuie punctat faptul că poți primi o sumă mult mai mare în cazul în care nu apar fluctuații pe principalele piețe. Datele indică faptul că aproape 8 milioane de români cotizează la Pilonul II.

Pilonul III

Acest pilon este definit ca fiind pensia pe care o alegi tu să o faci la un fond privat. De exemplu, dacă ești angajat cu forme legale o poți face și prin firma la care lucrezi.

Anul trecut legea a fost modificată în așa fel încât deducerea se acordă în baza a cel mult 33% din salariu dar nu mai mult de 400 de euro.  Concret, la un salariu de 4.000 de lei, 33% înseamnă 1.320 de lei. Prin urmare, suma de 400 de euro sunt incluși în plafonul de 33%, iar angajatorul poate distribui suma pe mai multe luni.

Banii se vor investi în tot felul de active financiare și se vor înmulți în funcție de performanța fondului. Și în acest caz banii vor fi transferați rudelor în cazul în care intervine decesul, potrivit hotnews.ro.