Infofinanciar > Info > Vești importante pentru milioane de pensionari! Ce se întâmplă cu pensiile din luna iunie
Info

Vești importante pentru milioane de pensionari! Ce se întâmplă cu pensiile din luna iunie

Pensii, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Vârstnicii din România trăiesc cu o așteptare plină de emoție în aceste zile, sperând să primească pensia cuvenită. Cu toate acestea, se ivește o problemă delicată. Ziua în care ar trebui să primească banii coincinde cu perioada de vacanță a Rusalilor.

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a liniștit preocupările și a garantat că pensiile vor fi plătite la timp, fără a fi afectate de minivacanța de Rusalii. El a subliniat existența unei convenții clare între Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) și Compania Națională Poșta Română, care stabilește în mod explicit termenii de plată și distribuire a pensiilor.

Poștașii vor avea liber de Rusalii

„Este o problemă la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie privind acele zile libere. Am vorbit personal cu șeful companiei Poșta Română. Ei vor lucra pe 2 iunie, vineri. Am primit asigurări că vor începe să distribuie pensiile pe 2 iunie pentru acei beneficiari care au ales plata prin mandat poștal, urmând ca după data de 6 să intram în program normal”, a declarat Daniel Baciu

În plus, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a afirmat că primele tranșe de bani pentru pensii sunt transferate încă de la sfârșitul lunii mai, asigurând astfel disponibilitatea fondurilor în numerar. Astfel, pensiile vor fi distribuite începând cu data de 2 iunie, vineri. „Până pe data de 15 trebuie achitate toate pensiile pentru cei care au optat pentru plata pensiei prin mandat poștal”, a mai precizat Daniel Baciu.

Marius Budăi: Nu vor exista întârzieri

Ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a alăturat eforturilor de a calma îngrijorările românilor, asigurându-i că nu vor exista întârzieri în ceea ce privește plata pensiilor de stat în luna iunie 2023. Acesta a dorit să transmită un mesaj de încredere că sistemul de pensii va funcționa în mod corespunzător și că beneficiarii vor primi pensiile la termenul stabilit.

„Pensiile se vor plăti în calendarul stabilit, 1-15 iunie, fără niciun fel de rezervă (…). Da (poștașii muncesc și în vinerea din punte – n.r.). Nu va exista nicio zi de întârziere”, a transmis ministrul Muncii, Marius Budăi, citat de Antena 3 CNN.

Recalcularea pensiilor

Recalcularea pensiei poate fi realizată atât pentru cei care au acumulat stagiul de cotizare după ce au îndeplinit condițiile pentru obținerea pensiei la limita de vârstă, cât și pentru persoanele care au continuat să lucreze și după ce au atins vârsta de pensionare și s-au pensionat ulterior.

După realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, este posibil să solicitați recalcularea drepturilor de pensie. Procedura de recalculare poate fi cerută de orice cetățean român în cazul în care a acumulat un stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni. Recalcularea are scopul de a actualiza suma pensiei în funcție de noile contribuții și perioade de cotizare adiționale înregistrate.