Infofinanciar > Info > Laszlo Tokes primește bani în instanță de la Klaus Iohannis! Pastorul susține autonomia Transilvaniei, pe modelul Găgăuziei
Info

Laszlo Tokes primește bani în instanță de la Klaus Iohannis! Pastorul susține autonomia Transilvaniei, pe modelul Găgăuziei

laszlo tokes, pastorul maghiar
sursă foto digi 24

Suma de 4.725 de lei trebuie să fie plătită de către Administrația Prezidențială lui Laszlo Tokes cu titlul de cheltuieli de judecată în cadrul procesului de recurs, într-un dosar în care pastorul reformat și lider al comunității maghiare din România solicită anularea decretului prin care i s-a retras Ordinul „Steaua României”.

Din documentele dosarului reiese faptul că pastorul maghiar Laszlo Tokes nu se distanțează de afirmațiile pentru care i-a fost retrasă distincția, ci, dimpotrivă, susține și promovează autonomia Transilvaniei. Acesta prezintă exemplul „de succes” al Găgăuziei pentru a susține argumentele sale.

Ordinul „Steaua României”

Înalta Curte a decis să rețină cauza pentru a fi rejudecată pe fond în data de 25 mai. Următorul termen a fost programat pentru 10 octombrie. Este important de menționat că distincția, Ordinul „Steaua României”, i-a fost acordată lui Laszlo Tokes în anul 2009 de către fostul președinte al României, Traian Băsescu, în recunoașterea rolului său în Revoluția din 1989, la Timișoara.

Pe data de 20 noiembrie 2013, Laszlo Tokes a fost demis din Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, ca urmare a solicitării pe care se presupune că a făcut-o premierului Ungariei, Viktor Orban. Se spune că Tokes a cerut cooperarea Guvernului ungar în vederea construirii unui „sistem de cooperare națională” pentru a oferi un „protectorat” Transilvaniei, asemenea modului în care Austria a acționat în cazul Tirolului de Sud.

Tokes a pornit un proces după ce i-a fost retras Ordinul

Decizia de retragere a Ordinului Național „Steaua României” a fost luată de către Consiliul de Onoare pentru acest ordin. Pe data de 20 iunie 2014, Curtea de Apel București a confirmat această retragere, iar Înalta Curte a menținut hotărârea în anul 2016. Astfel, distincția i-a fost definitiv retrasă lui Laszlo Tokes.

Pe data de 4 martie 2016, președintele Klaus Iohannis a emis un Decret de retragere a decorației lui Laszlo Tokes, iar acest act a fost contrasemnat de premierul de atunci, Dacian Cioloș. În urma acestei retrageri, pastorul reformat s-a adresat instanței pentru a contesta decizia și a acționat în judecată atât pe președintele Iohannis, cât și pe premierul Cioloș.

În prezent, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis în principiu un recurs înaintat de Laszlo Tokes împotriva unei decizii pronunțate de Curtea de Apel București pe data de 14 octombrie 2022.

„Admite recursul declarat de recurentul-reclamant Tokes Laszlo împotriva Sentinţei civile nr. 1812 din 14 octombrie 2022 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Casează sentinţa atacată şi reţine cauza în vederea rejudecării fondului. Obligă intimata – pârâtă Administrația Prezidențială, în calitate de reprezentantă a Președintelui României, la plata sumei de 4.725 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată în recurs, în favoarea recurentului-reclamant. Acordă termen la data de 10 octombrie 2023, cu citarea părţilor. Definitivă”, se arată în minuta ICCJ.

Exacte detalii privind motivele pentru care Înalta Curte a decis să oblige Administrația Prezidențială să plătească cheltuielile cu recursul lui Laszlo Tokes vor fi prezentate în motivarea deciziei, elaborată de către judecători. Această motivare va conține argumentele și fundamentarea juridică a hotărârii luate de instanță, relatează RomâniaTV.