Infofinanciar > Info > László Tőkés agită apele în Ardeal! Îi cere lui Viktor Orban să susțină autonomia Ținutului Secuiesc. Rolul UDMR
Info

László Tőkés agită apele în Ardeal! Îi cere lui Viktor Orban să susțină autonomia Ținutului Secuiesc. Rolul UDMR

Tokes Orban
Foto: gandul.info

Fostul posesor al Ordinului Național ”Steaua României”, László Tőkés agită din nou apele în Ardeal. Acesta a readus astăzi în discuție, la școala de vară de la Băile Tușnad, tema autonomiei Ținutului Secuiesc. Fostul europarlamentar i-a cerut premierul ungar Viktor Orban susținere pentru realizarea acestui proiect.

Ba mai mult, László Tőkés sugerează că este hărțuit în România din cauza susținerii cauzei autonomiei secuiești.

Se teme de asimilarea secuilor de către români

“Dorim să îl rugăm pe domnul prim-ministru Viktor Orban să susţină eforturile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc într-un mod mai eficient ca până acum, ştiind că integrarea fără drepturi comunitare şi fără autonomie este un teren propice pentru asimilare”, a declarat fostul episcop reformat.

László Tőkés a amintit că incriminarea instituţiei autonomiei este o caracteristică a vieţii politice româneşti încă de la începutul anilor ’90. Politicianul maghiar l-a citat pe fostul preşedintele Ion Iliescu, dintr-un fost document secret făcut public, care în 1995 i-a spus secretarului de stat adjunct american Richard Holbrooke că aprobarea cererii de autonomie ar “duce la bantustanizarea României”.

Tőkés nu l-a uitat nici pe actualul președinte, Klaus Iohannis. Acesta a adus aminte de o declarație făcută în urmă cu doi ani în care ataca PSD-ul acuzând că aceștia “vor să asigure o autonomie largă pentru Ţinutul Secuiesc” şi că “vor să dea Transilvania ungurilor”

În opinia lui László Tőkés, dorinţa de autonomie a fost motivul pentru care István Beke şi Zoltán Szőcs au fost condamnaţi la închisoare din motive politice, şi tot din acest motiv i-a fost retras Ordinul Naţional “Steaua României” pe care îl primise.

Potrivit fostului episcop reformat, din cauza faptului că la Bucureşti autonomia este incriminată în mod constant, şi viaţa politică maghiară din Transilvania este divizată de subiectul autodeterminării naţionale.

Vor să profite de prezența UDMR la guvernare

“Nu putem schimba această situaţie contradictorie decât printr-o voinţă publică unitară. Împreună cu aliaţii direcţi – Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) şi cu Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) – Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) va continua să lupte pentru autonomie în forma în care aceasta a fost descrisă şi în programul UDMR, şi nu va accepta niciun compromis”, a declarat politicianul maghiar.

Acesta a mai adăugat că vor profita de avantajul prezenţei UDMR în Guvernul României pentru a da un nou impuls subiectului autonomiei, care necesită aprobarea Parlamentului României.

În opinia lui László Tőkés, primul test al unităţii maghiare care se doreşte în Transilvania va fi elaborarea şi adoptarea legii minorităţilor, prevăzută în programul de guvernare.

Tőkés a amintit că la 22 iulie 1456, Iancu de Hunedoara a oprit turcii la porţile Belgradului, iar în amintirea victoriei sale, şi astăzi se mai trag clopotele în fiecare zi la prânz, în toată Europa.

“În epoca clopotelor care încep să tacă, cu greu mai putem conta pe solidaritatea celor care sunt puternici în Europa”, a afirmat Tőkés. Potrivit acestuia, după câteva secole în care a păzit frontiera, astăzi secuimea are sarcina de a proteja frontierele geografice şi lingvistice ale comunităţii naţionale maghiare, care transcende graniţele de stat.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.