Infofinanciar > Lumea la zi > La ei se poate! Un oraș din Ungaria atrage investiții de peste 10 miliarde de euro
Lumea la zi

La ei se poate! Un oraș din Ungaria atrage investiții de peste 10 miliarde de euro

Ungaria, Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Mai puțin de 40 de kilometri separă Debrecen (Debrețin), un oraș cu 200.000 de locuitori, de granița cu România. Deși pare greu de crezut, orașul devine rapid una dintre principalele fabrici din Europa pentru producerea bateriilor și vehiculelor pentru mașinile electrice.

BMW a declarat în iulie 2018 că va investi 1 miliard de euro în înființarea unei fabrici de vehicule la Debrecen. După mai multe amânări, germanii au declarat în cele din urmă că vor investi încă 1 miliard de euro în orașul din estul Ungariei.

Ungaria atrage investitori străini

Cel mai mare producător de baterii din lume, compania chineză CATL, a dezvăluit în luna august că va construi o mega fabrică de baterii pentru vehicule electrice în același oraș din Ungaria pentru mai mult de 7 miliarde de euro.

Compania sud-coreeană EcoPro BM a declarat în decembrie 2021 că va înființa la Debrecen o unitate de 700 de milioane de euro pentru a produce componente pentru baterii (catozi).

După 2025, aceste fabrici și alte fabrici vor începe să funcționeze la capacitate maximă.

Creșterea orașului a fost influențată în mod semnificativ de un factor: este un bastion al partidului Fidesz, condus de premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, care se află la putere din 2010. Orban este bine cunoscut pentru conflictele sale cu alte națiuni din UE, pentru atacurile la adresa democrației și pentru legăturile cordiale cu China și Rusia.

De ce vin companiile în Ungaria

Ungaria atrage întreprinderile datorită subvențiilor generoase, a impozitelor scăzute (printre cele mai mici din zonă), a salariilor semnificativ mai mici decât cele din Franța și Germania și a infrastructurii bine întreținute, care a beneficiat de investiții semnificative în ultimii 15 ani. Faptul că Germania nu este departe este foarte important.

În plus, Debrecen are un aeroport internațional cu legături către destinații precum Londra, Paris, München, Milano, Malmo și Tel Aviv. Mai mult, Universitatea de aici este din ce în ce mai prosperă, așa că este extrem de probabil că vor avea un bazin de potențiali angajatori, cel puțin la început.

Când echipa de fotbal locală, Debreceni VSC, a ajuns în faza grupelor Ligii Campionilor în toamna anului 2009, orașul a atras atenția la nivel național. Într-o grupă în care se aflau Fiorentina, Lyon și Liverpool, echipa Debreceni VSC a pierdut toate cele șase meciuri și a primit 19 goluri.

Marea Biserică din Kalvin Ter, Festivalul de Jazz și Carnavalul Florilor au făcut ca Debrecen să fie cunoscut în plan internațional. În oraș există, de asemenea, o serie de muzee renumite, scrie Profit.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.