Infofinanciar > Lumea la zi > La ei se poate! Polonia ar putea extinde cota de TVA zero pentru alimente și în 2024
Lumea la zi

La ei se poate! Polonia ar putea extinde cota de TVA zero pentru alimente și în 2024

Program mai scurt pe weekend în supermarketuri
sursă foto caleaeuropeana.ro

Polonia ar putea prelungi cota zero de TVA pentru alimentele de bază până în 2024, dacă inflația persistă, a declarat sâmbătă premierul țării, Mateusz Morawiecki. 

Polonia a redus taxele la o listă lungă de produse, de la carburanți la îngrășăminte, pentru a ajuta consumatorii să facă față inflației în creștere, dar a trebuit să revină la taxe mai mari pentru benzină în acest an, în conformitate cu normele Comisiei Europene. Cu toate acestea, Bruxelles-ul a permis ca TVA-ul pentru alimentele de bază să fie menținut la zero. 

Inflația din Polonia a scăzut, însă nu destul 

Dinamica prețurilor a scăzut la 16,1% în martie și la 14,7% în aprilie (date preliminare de la Oficiul Central de Statistică (OCS)). Cu toate acestea, inflația de bază, adică cea care exclude prețurile la energie și alimente, continuă să crească, accelerând la 12,3% în martie.  

Prețurile alimentelor cresc rapid. În aprilie, dinamica a ajuns la 19,7% pe o bază anuală și la 0,5% față de luna precedentă. Cu toate acestea, având în vedere că inflația este în scădere, unii membri ai MPC au devenit din ce în ce mai îndrăzneți în a vorbi despre reduceri ale ratei dobânzii. 

Posibila prelungire a cotei zero de TVA 

Premierul și-a început discursul cu impactul cotei mai mici asupra bugetului de stat. „Ce înseamnă reducerea TVA la zero din punct de vedere bugetar? Să privim lucrurile în felul următor: dintr-o dată dispar din bugetul de stat aproximativ 10 miliarde de zloți. De ce facem acest lucru? Pentru ca toți polonezii să plătească cu 10 miliarde de zloți mai puțin pentru cumpărăturile lor de zi cu zi”, a declarat el. 

Politicianul a mai subliniat faptul că cota zero de TVA pentru alimente este pentru a-i „ajuta pe polonezi într-o perioadă foarte dificilă de inflație”. În același timp, el a recunoscut că nu există o decizie finală cu privire la prelungirea scutirii. 

„Dacă inflația nu scade foarte mult, nu este exclus ca în trimestrul al patrulea al acestui an să luăm decizia de a prelungi această scutire pentru anul viitor”, a declarat Morawiecki într-o conferință de presă. 

Decizia va fi luată atunci când vor fi disponibile datele privind inflația pentru acest an și previziunile pentru 2024, a precizat premierul, adăugând că această măsură costă aproximativ 10 miliarde de zloți (2,41 miliarde de dolari) pe an în venituri bugetare pierdute. „Nu exclud că o vom prelungi și pentru anul viitor, dar aceste decizii vor fi luate la timpul lor, când vom cunoaște cu exactitate valoarea inflației pentru acest an, dar și prognoza pentru anul viitor”, a informat Mateusz Morawiecki. 

Conform legislației în vigoare din Polonia, cota zero de TVA pentru alimente este valabilă până la 30 iunie. În ultimele zile, însă, ministrul adjunct al finanțelor, Artur Soboń, a dat asigurări conform cărora „cu certitudine” această soluție va fi prelungită cel puțin până la sfârșitul anului 2023. Guvernul a introdus-o ca parte a unuia dintre așa-numitele „scuturi antiinflaționiste”. TVA zero acoperă produsele alimentare de bază, impozitate anterior cu 5%, scrie ziarul polonez Money.pl.