Info

La cât va ajunge prețul gazelor naturale la iarnă? Estimările specialiștilor

gaze naturale Africa - sursa foto - Economica.net
sursa foto - Economica.net

Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut puternic, deoarece livrările din Rusia rămân limitate. De asemenea, accentul se mută pe modul în care regiunea va rezista la șocurile cererii din timpul iernii.

Prețul gazelor naturale și ar cărbunelui a atins un nivel record, deoarece companiile de utilități ard tot mai mult acest combustibil pentru a umple golurile lăsate de aprovizionarea redusă cu gaze de la Moscova. Contractele futures de referință pentru gaz au avut o evoluție nebună, câștigând până la 5,1% după ce marți s-au stabilit aproape de un maxim record.

Europa este cuprinsă de o criză energetică alimentată de războiul Rusiei din Ucraina, de o urgență climatică pe unul dintre râurile sale cheie și de recuperarea după pandemia globală. Întreprinderile și gospodăriile se confruntă cu cea mai gravă inflație din ultimele decenii și cu riscul de recesiune, în timp ce guvernele fac un pas înapoi de la obiectivele lor privind energia curată doar pentru a se asigura că există suficient combustibil pentru a trece iarna care urmează.

Scumpirea prețurilor la energie înseamnă că „vom asista la o contracție abruptă a economiilor europene”, a declarat miercuri pentru Bloomberg Television Amrita Sen, director de cercetare și cofondator al companiei de consultanță Energy Aspects Ltd. din Londra. Chiar dacă multe industrii raționalizează gazul și trec la alternative acolo unde este posibil, povara prețurilor ridicate este „uriașă”, a spus ea.

Prețul gazelor naturale în Europa

Compania germană de utilități Uniper, care a raportat o pierdere netă de 12 miliarde de euro (12,2 miliarde de dolari), a avertizat anterior că s-ar putea să nu aibă suficient cărbune pentru a-și pune în funcțiune centralele electrice în totalitate dacă criza apei de pe Rin se agravează.

„În Europa, lupta pentru alternative la gaz menține cărbunele la un nivel ridicat”, iar prețul gazului olandez peste nivelul de 200 de euro, a declarat Christopher Ward, senior broker în domeniul energiei la Britannia Global Markets Ltd. „Necazurile legate de cerere și temerile legate de recesiune continuă să se răspândească pe întreaga piață”.

Îngrijorările sunt parțial contracarate de faptul că depozitele din întreaga regiune continuă să fie reaprovizionate în conformitate cu media pe cinci ani. Stocurile europene sunt pline în proporție de 75%, iar Germania a atins o țintă intermediară de reumplere cu două săptămâni mai devreme decât era prevăzut. Însă autoritatea de reglementare în domeniul energiei din această țară a avertizat că stocurile vor rezista doar două luni și jumătate în cazul în care Rusia întrerupe complet aprovizionarea.

Importurile de gaze

Importurile mari de gaze naturale lichefiate în Europa ajută la umplerea depozitelor, dar chiar și acestea devin acum mai scumpe, deoarece importatorii asiatici cumpără mai agresiv pentru a-și satisface propria cerere și pentru a se aproviziona pentru iarnă. Contractele futures pe prima lună la hub-ul olandez, reperul european, erau cu 1,3% mai mari, la 228,80 euro pe megawatt-oră, la ora 13:54 la Amsterdam, după ce anterior au scăzut cu până la 2,6%. Contractul echivalent din Marea Britanie a crescut cu 1,7%.

Energia de referință pe un an în Germania a fluctuat peste 500 de euro pe megawatt-oră. Prețurile sunt de aproximativ șase ori mai mari decât în această perioadă a anului trecut. Germania, cea mai mare economie a Europei, a suferit una dintre cele mai mari lovituri din cauza crizei energetice, din cauza dependenței sale în mod tradițional mari de aprovizionarea cu energie din Rusia. Guvernul a îndemnat la reducerea consumului, a avertizat asupra raționalizării, iar săptămâna aceasta a impus o taxă pe utilizarea gazului. De asemenea, se grăbește să înființeze terminale plutitoare pentru a importa GNL.

Victimele se adună. Uniper, care a fost salvată printr-un plan de salvare guvernamental, se așteaptă la profituri negative pentru întregul an, în condițiile în care compania se străduiește să umple golurile de aprovizionare lăsate de Rusia. Nyrstar, deținută de Trafigura Group, a anunțat săptămâna aceasta că va întrerupe producția la unul dintre cele mai mari topitorii de zinc din Europa, ca urmare a crizei energetice. Au fost afectate și altele care produc de la îngrășăminte la aluminiu.