Infofinanciar > Lumea la zi > La alții se poate! Alocațiile din Polonia cresc cu 66 de euro, mai mult decât banii oferiți lunar în România
Lumea la zi

La alții se poate! Alocațiile din Polonia cresc cu 66 de euro, mai mult decât banii oferiți lunar în România

bani alocatie dcnews.ro
sursă foto dcnews.ro

S-au introdus alocații mai mari pentru copii în Polonia, înainte de alegerile parlamentare din această toamnă. Guvernanții au introdus și alte forme de ajutoare sociale, care țin de vârstnici și adulți.

Există o discrepanță semnificativă între alocațiile acordate copiilor în România și în alte țări, unde aceștia beneficiază de un sprijin financiar considerabil din partea statului.

Polonezii au mărit alocațiile la 117 euro pe lună

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ Dreptate și Justiție (PiS) din Polonia, a anunțat o schimbare în regulile privind alocațiile pentru copii. Potrivit acestuia, începând din 2024, alocațiile lunare pentru copii vor fi majorate. Conform noului plan, alocația va crește la 800 de zloți (176,53 euro) pentru fiecare copil, în comparație cu suma actuală de 500 de zloți (110,33 euro). În lei, asta înseamnă că fiecare părinte va primi o alocație lunară pe copil de 874 de lei.

Programul „Family 500 plus” a fost introdus în 2016 și reprezintă unul dintre principalele instrumente de sprijin pentru familiile cu copii din Polonia. Recent, s-a anunțat că acest program se va transforma în „800 plus” în viitor. Anunțul a fost făcut în cadrul unei reuniuni electorale înaintea alegerilor parlamentare care urmează să aibă loc în această toamnă.

În comparație, în țara noastră alocația generală acordată pentru fiecare copil cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, care este înscris într-o unitate de învățământ, este de 256 de lei. Astfel, de aproximativ 3 ori mai mică decât în Polonia, cu o valoare de 51,61 de euro. Iată cuantumul alocațiilor de stat din România:

– 631 lei/lună pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;

– 256 lei/lună pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional;

– 631 lei/lună pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copiilor cu handicap.

Minorii și vârstnicii vor avea medicamente gratuite

Într-un anunț suplimentar, Jaroslaw Kaczynski a declarat că medicamentele vor deveni gratuite pentru anumite grupuri de vârstă în Polonia. Această măsură va beneficia persoanele cu vârsta peste 65 de ani și persoanele sub 18 ani. În plus, guvernul a anunțat că nu va mai percepe taxe de drum pe autostrăzile naționale deținute de stat.

Cheltuielile anuale pentru alocațiile copiilor în prezent depășesc suma de 40 de miliarde de zloți în Polonia. Cu toate acestea, liderul PiS se arată încrezător că această măsură nu va alimenta inflația. În contextul preocupărilor legate de inflație în Polonia, rata inflației a înregistrat o scădere la 14,7% în aprilie, față de 16,1% în martie. Se estimează că aceasta va scădea sub nivelul de 10% până la sfârșitul acestui an, scrie RomâniaTV.