Lumea la zi

Kremlinul renunță la o regiune cucerită în Ucraina. Decizie controversată luată de Rusia, după contraofensiva Kievului

zdg.md
FOTO:zdg.md

A fost suspendat organizarea referendumului care să hotărască alipirea regiunii Herson, Rusiei. În acest sens, Kirill Stremusov, un oficial rus a făcut următoarea declarație: „Regiunea Herson este pregătită pentru un referendum privind aderarea la Federația Rusă, dar a fost luată o pauză din cauza situației de securitate”, a spus Stremusov, conform agenției ruse TASS, redată de CNN.

Declarația a fost făcută la o săptămână după ce Ucraina a anunțat că va începe contraofensiva în regiunea din sud. Alte zeci de lovituri au fost realizate de armata lui Zelensky împotriva infrastructurii ruse din Herson.

Vicepremierul Ucrainei îi amenință cu dosare penale pe cei care vor participa la referedum

Atât Ucraina cât și statele occidentale au blamat în repetate rânduri eforturile Kremlinului de a pune la cale așa zisele referendumuri în Herson și în alte regiuni ocupate, având la baza modelul practicat de Rusia în peninsula Crimeea în 2014.

Iria Vereșciuk, vicepremierul ucrainean a catalogat referendumul drept ”o farsă și un circ”. Totodată, diplomatul ucrainean a lansat un apel prin care îi îndeamnă cetățenii ucrainieni să nu participe, prin prisma faptului că o posibilă participare aduce după sine și consecințe penale.

”Pentru cetățenii noștri care vor participa există un articol din Codul Penal. Nu participați la niciun ‘referendum’. Nici presiunea, nici incitarea în forță nu vor putea justifica faptul că o persoană a mers la ‘referendum'”, a adăugat  Verșciuk, conform antena3.ro

La mijlocul săptămânii trecute forțele armate ucrainiene au anunțat că au avansat pe mai multe direcții pe frontal sudic al războiului.

La momentul respectiv Kievul  declară că forțele armate au reușit să spargă liniile ruse de apărare de la Herson, au lansat mai multe atacuri asupra podurilor de peste Nipru și au recucerit mai multe localități. În tabăra adversă Moscova susține că a respins în totalitate atacul iar linia frontului este securizată.

Un reportaj realizat de CNN relevă situația din regiunea Herson, localnicii nu îndrăznesc să iasă din adăposturi din pricina bombardamentelor iar eforturile sunt concentrate pe contraofensivă. Regoiunea amintită anterior reprezintă de luni bune, epicentrul rezistenței ucrainene.

În momentul de față Ucraina controlează 45% din regiunea Donețk conform unei postări făcută de Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare ucrainene din Donețk. Forțele armate ruse înainteazî cu aproximativ un kilometru pe săptămână spre Bahmut, conform ministrului de apărare britanic care a fost citat de Ukrinform.

De asemenea, autoritățile de la Kiev au mai anunțat că armata lui Putin are ordin să finalizeze operațiunea de cucerire a Donbassului până pe 15 septembrie.