Infofinanciar > Lumea la zi > Kremlinul înăsprește cenzura! „Pedeapsa va fi severă”: Rușii riscă 15 ani de închisoare dacă aduc critici armatei
Lumea la zi

Kremlinul înăsprește cenzura! „Pedeapsa va fi severă”: Rușii riscă 15 ani de închisoare dacă aduc critici armatei

Armata Rusiei, Sursă foto: Unica
Sursă foto: Unica

Rusia a prezentat miercuri în parlament noi amendamente legislative care întăresc și mai mult legile de cenzură puse în aplicare de Kremlin. Noile pedepse incluse în Codul penal includ de la amenzi și muncă forțată, până la 15 ani de închisoare pentru discreditarea forțelor armate.

Viaceslav Volodin, președintele Dumei, camera inferioară a parlamentului rus, a declarat că „orice diseminare publică de informații false cu bună știință despre forțele armate” va fi pedepsită, potrivit modificărilor aduse Codului penal.

Potrivit lui Volodin, măsura punitivă se va aplica și acțiunilor publice menite să discrediteze forțele armatei ruse, formațiunile de voluntari, organizațiile și persoanele care sunt implicate în implementarea sarcinilor atribuite Forțelor Armate.

„Această inițiativă îi va proteja pe toți cei care astăzi își riscă viața pentru a asigura securitatea țării și a cetățenilor noștri (…) Pedeapsa pentru cei care încalcă legea va fi severă”, a scris Viaceslav Volodin pe platforma de mesagerie Telegram

Amenzi, muncă forțată sau închisoare

La scurt timp după ce a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina, parlamentul rus a adoptat mai multe legi care prevăd pedepse cu închisoarea și amenzi mari pentru cei care distribuie cu bună știință „informații false” sau discreditează forțele sale armate.

Noile pedepse prevăzute în Codul penal includ amenzi de până la cinci milioane de ruble (aproximativ 66.580 de dolari), muncă forțată sau corecțională până la cinci ani, precum și închisoare de până la 15 ani.

Procurorii ruși au deschis deja peste 5.800 de cazuri împotriva unor persoane acuzate de discreditarea forțelor armate, potrivit grupului de apărare a drepturilor omului OVD-Info. Conform sursei citate de Reuters, autoritățile Federației Ruse s-au folosit de legile împotriva răspândirii de informații false pentru a pronunța sentințe lungi de închisoare împotriva unor opozanți ai Kremlinului.

Evgheni Prigojin a solicitat înăsprirea pedepselor

Evgheni Prigojin, șeful Grupului Wagner care încearcă să ia cu asalt orașul Bakhmut din Ucraina, s-a plâns luna trecută că există bloggeri și canale de socializare care îi discreditează luptătorii și care nu pot fi pedepsiți în conformitate cu legile existente.

Prigojin i-a trimis în acest sens o scrisoare publică lui Viaceslav Volodin, în care solicita Dumei de stat să aprobe pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru oricine îi discreditează pe oamenii săi

Președintele Dumei a preluat propunerea fondatorului grupului de mercenari Wagner de a transforma în infracțiune penală criticarea publică a luptătorilor Wagner sau publicarea de rapoarte negative despre aceștia. Ca urmare, în noul pachet de legi împotriva discreditării au fost incluse și ” formațiunile de voluntari militari”, categorie care include trupele Wagner.

Analiștii politici susțin că viteza cu care s-a luat această măsură este un semnal că Prigojin – un fost vânzător de hot-dog și condamnat – a început să fie apreciat la Kremlin pentru avansul de pe câmpul de luptă al trupelor sale de mercenari.