Infofinanciar > Lumea la zi > Kremlinul îi răspunde lui Kadîrov! Peskov: „Doctrina de apărare a Rusei stabilește motivele pentru utilizarea armelor nucleare”
Lumea la zi

Kremlinul îi răspunde lui Kadîrov! Peskov: „Doctrina de apărare a Rusei stabilește motivele pentru utilizarea armelor nucleare”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Peskov Sursa foto Hotnews

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns cererii liderului cecen Ramzan Kadîrov, care i-a cerut președintelui Vladimir Putin să se folosească de armele nucleare pe frontul ucrainean.  Peska declarat luni, 3 octombrie, că doctrina de apărare a Federației Ruse stabilește motivele pentru utilizarea unei arme nucleare tactice de putere redusă, și „nu pot exista alte considerente”.

Referitor la solicitările lui Ramzan Kadîrov, Peskov a susținut că „și în momentele dificile, emoțiile ar trebui excluse din orice evaluări”, acesta a mai spus că „Folosim arme nucleare în baza a ceea ce este afirmat în doctrina relevantă, nu pot exista alte considerente aici”.

Cecenia cere folosirea armelor nucleare în Ucraina

Sămbătă, 1 octombrie,  liderul Ceceniei Ramzan Kadîrov, a susținut pe canalul său de Telegram că după înfrângerea de la Liman, unde Putin a dat ordin de retragere, Moscova este îndreptățită, ba chiar ar trebui să folosească o armă nucleară pe frontul din Ucraina.  Kadîrov a comentat înfrângerea rușilor de la Liman, spunând că „După părerea mea, trebuie luate măsuri drastice, până la declararea legii marțiale la granițe și folosirea armelor nucleare”.

După ce a declarat preluarea a patru districte ucrainene, inclusiv regiunea Donețk, unde este localizat orașul Liman, președintele Vladimir Putin a declarat că Moscova va apăra teritoriile pe care le-a luat „cu toată puterea și cu toate mijloacele noastre”.  Rusia deține cel mai mare arsenal atomic din lume, inclusiv arme nucleare tactice de mică putere, concepute pentru a fi utilizate împotriva armatelor adverse.

Fostul președinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev și alte persoane loiale lui Putin au lăsat să se înțeleagă că Rusia ar trebui să folosească arme nucleare, dar declarația lui Kadîrov a fost cea mai urgentă și directă. Puternicul lider cecen, ai cărui soldați din țară sunt o componentă cheie a avansului armatei ruse în Ucraina, a fost un susținător zgomotos al conflictului din această țară. Putin l-a ales pe Kadîrov pentru a conduce Cecenia tulburată în 2007 și se presupune în mod obișnuit că Putin și Kadîrov sunt prieteni personali, scrie Reuters.

Kadîrov a cerut în telegrama sa ca generalul-colonel Alexander Lapin, comandantul soldaților ruși implicați în bătălia de la Liman, să fie redus la rangul de soldat și să i se retragă decorațiile, deoarece este „mediocru”. „Din cauza lipsei unei logistici militare elementare, astăzi am abandonat mai multe așezări și o bucată mare de teritoriu”, a spus el.