Infofinanciar > Lumea la zi > Kremlinul nu se face că plouă! După planul de pace al lui Trump, au apărut reacțiile
Lumea la zi

Kremlinul nu se face că plouă! După planul de pace al lui Trump, au apărut reacțiile

trump (sursă foto: the nation)
sursă foto: arhiva companiei

Planul declarat de fostul președinte Donald Trump de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina este „imposibil” de evaluat fără mai multe detalii și confirmări. Această declarație vine din partea Kremlinului în cadrul unui răsouns pentru publicația Newsweek. Moscova și Kievul fac „manevre” pentru posibilele deschideri diplomatice rezultate în urma campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din SUA din 2024.

Washington Post a relatat săptămâna aceasta că Trump se gândește la un plan de pace prin care Ucraina ar ceda Crimeea și regiunea estică Donbas Rusiei. De asemenea, Kievul ar fi exclus definitiv din discuțiile despre aderarea la NATO. Fostul președinte și echipa sa speră că un acord ar încuraja Rusia să își reducă dependența și loialitatea față de China. Asta a mai relatat echipa de la W Post. Purtătorii de cuvânt ai campaniei lui Trump au respins raportul ca fiind „știri false”, potrivit New York Post.

Biroul de presă al Kremlinului, condus de purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat pentru Newsweek că era la curent cu speculațiile privind intențiile lui Trump în Ucraina.

Trump, sub privirile Kremlinului

„Am văzut rapoarte pe această temă. Dar, până în prezent, nu a fost anunțată nicio inițiativă de către Donald Trump”, a declarat biroul lui Peskov. „Prin urmare, este imposibil să facem estimări”. Barierele în calea păcii în Ucraina par aproape insurmontabile după mai mult de doi ani de război la scară largă și peste un deceniu de conflict de mai mică intensitate care a văzut Crimeea ocupată de Moscova și rebeliunea separatistă pro-Kremlin inflamând părți din Donbas.

Negocierile de pace care au început în orele de după invazia din 24 februarie 2022 s-au prăbușit relativ repede. Cererile Kievului și ale Moscovei au fost incompatibile. Iar furia Ucrainei față de atac a crescut pe fondul rapoartelor privind crimele de război ale Rusiei. Doi ani mai târziu, niciuna dintre părți nu a semnalat disponibilitatea de a face compromisuri. Ucraina vrea ca toate trupele rusești să se retragă de pe teritoriul său conform granițelor recunoscute la nivel internațional din 1991. Plus despăgubiri rusești și procese pentru crime de război pentru liderii ruși.

Ce spune Putin

Între timp, Putin a cerut Kievului să accepte ceea ce el a numit „noile realități teritoriale” ale ocupării de către Rusia a unor porțiuni din Ucraina. Liderul rus a respins de mult timp validitatea suveranității ucrainene. Și nu a dat niciun semn de relaxare a intenției sale de a izola Kievul pe plan internațional și de a împiedica deriva sa spre vest, care durează de zeci de ani. Forțele rusești au un impuls pe frontul estic al Ucrainei. Au făcut presiuni puternice pentru noi câștiguri teritoriale în timp ce își exploatează superioritatea în materie de muniție, artilerie față de ucrainenii care se apără.

Președintele Volodimir Zelenski a avertizat săptămâna aceasta că, fără mai mult ajutor occidental, și mai precis fără finanțarea de 60 de miliarde de dolari din partea SUA, blocată în Congres pe fondul mai multor luni de dispute partizane, Ucraina va pierde războiul. „Dacă Ucraina pierde acest război, alte țări vor fi atacate”, a declarat Zelenski. „Acesta este un fapt cât se poate de real”.

Zelenski îl invită pe Trump în Ucraina

Răspunzând la sugestiile repetate ale lui Trump potrivit cărora Ucraina ar trebui să cedeze teritorii în căutarea păcii, președintele ucrainean a declarat că l-a invitat pe fostul său omolog american să viziteze țara „pentru a vedea totul cu ochii săi și a trage propriile concluzii”. Zelenski a adăugat că Trump și-a exprimat interesul pentru o vizită. Deși echipa de campanie a fostului președinte a declarat că remarcile președintelui ucrainean au fost „incorecte”.

În ceea ce privește ideile lui Trump pentru un plan de pace, Zelenski a declarat că nu a auzit nimic direct de la candidatul republican la președinție. „Dacă voi avea o astfel de ocazie, le voi asculta cu plăcere și apoi vom putea discuta subiectul”, a adăugat el, citat de Newsweek.