Infofinanciar > Info > Klaus Iohannis vrea ca supraimpozitarea să se aplice în tot sistemul. Președintele așteaptă „o soluție integratoare”
Info

Klaus Iohannis vrea ca supraimpozitarea să se aplice în tot sistemul. Președintele așteaptă „o soluție integratoare”

Klaus Iohannis
Sursa foto DCNews

Președintele României Klaus Iohannis a declarat că așteaptă de la Coaliție să vină cu „o soluție integratoare” în ceea ce privește o posibilă soluție de supraimpozitare a veniturilor bugetarilor, subliniind că „dacă vor să umblăm la salarii și impozitare, să o facem pe tot sistemul”.

Președintele Klaus Iohannis susține că soluțiile punctuale nu reprezintă o rezolvare care să asigura sustenabilitatea sistemului de impozitare.

„Cred că între timp ar fi un număr considerabil de persoane care au salariul mai mare decât președintele, dar asta este o problemă sistemică și nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale. Trebuie să avem o discuție așezată, pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare. Așa măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate, dar eu ma aștept de la Coaliție să vină cu o soluție integratoare. Dacă vor să umblam la salarii și impozitare, să o facem pe tot sistemul”, a precizat președintele Iohannis.

Marcel Ciolacu vrea „o impozitare suplimentară”

Soluția supraimpozitării veniturilor care depășesc salariul șefului de stat a fost lansată în discuție de președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu. Liderul Partidului Social-Democrat a abordat aspectului cumulului pensie cu salariu, precizând că „dacă în acel moment, prin cumul depășești, de exemplu, salariul brut al președintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă este consituțional acest lucru, cu o impozitare suplimentară”.

Viitorul premier al României și-a argumentat propunerea prin faptul că „sunt două venituri, amândouă de la bugetul statului. Amândouă sunt un drept câștigat”. Ciolacu a mai precizat că în Coaliției se analizează această variantă, dar și cea a interzicerii cumulării pensiei cu salariul de la stat.

Premierul nu susține supraimpozitarea bugetarilor

Nicolae Ciucă a infirma informația referitoare la faptul că în Coaliție s-ar fi discutat despre o supraimpozitare a veniturilor bugetarilor. Premierul a admis însă că s-a luat în discuție impozitarea veniturilor care depășesc salariul șefului de stat. Ciucă a mai precizat referitor la viitoarele măsuri pe care Guvernul le are în plan pentru economisirea veniturilor la bugetul de stat, se așteaptă analiza Ministerului Finanțelor care va veni după 1 mai.

„Nu avem nevoie să inducem motive de panică în rândul populaţiei că vor fi luate măsuri de austeritate. Am precizat foarte clar că în acest moment pe masa guvernului analizăm posibilitatea de a chibzui mai bine bugetul fără a se face referire la măsuri de înghețare a salariilor, la alte măsuri care nu sunt motivate în acest moment”, a declarat premierul Ciucă.

În privința supraimpozitării salariilor, șeful Executivului a recunoscut că a există o propunere în acest sens: „Aseară am discutat şi am zis care sunt posibilităţile prin care putem să rezolvăm aceste măsuri şi sigur s-a discutat inclusiv despre o propunere. Dar propunerea respectivă trebuie transpusă într-o măsură care se va concretiza într-o decizie, după ce avem toate documentele pe masă. Şi nu discutăm despre o supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri”, a mai spus premierul Ciucă, citat de Adevărul.