Info

Klaus Iohannis ignoră Parlamentul de Ziua Națională! Promovarea femeilor în politică, mai importantă decât sărbătorirea Unirii

realitatea.net
sursa foto realitatea.net

Parlamentul României organizează o ședință solemnă de Ziua Națională, pe 1 decembrie. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va participa la sărbătorirea Unirii.

Surse oficiale din politică au transmis că președintele României evită Parlamentul din cauză că ar putea fi boicotat de reprezentanții AUR din opoziție. De când a depus jurământul, Klaus Iohannis a venit în Parlament doar pentru evenimentul destinat promovării femeilor în funcții publice.

Președintele României a ignorat Parlamentul timp de trei ani, revenind doar în cadrul ședinței pentru promovarea femeilor în politică și administrație.

Iohannis a ignorat Parlamentul timp de 3 ani

Subiectul creșterii numărului de femei în politică a fost tema care a reușit să-l aducă pe Klaus Iohannis în Parlament după trei ani. Ultima dată când a fost în plenul parlamentar, șeful statului a participat la marcarea celor 30 de ani de la Revoluție, în anul 2019, în decembrie. Acesta a fost și cadrul care i-a adus cel de-al doilea mandat la conducerea României.

De atunci, Klaus Iohannis nu a mai fost prezent la niciun eveniment organizat de Legislativ, nici la inițiativa reprezentanților PNL. Președintele a fost absent și de la ședința în care liderul ucrainean Volodimir Zelenski a avut un dialog cu liderii politici români, după ce Rusia a declarat război armatei de la Kiev. De asemenea, au mai existat și alte evenimente corelate cu ziua de 1 decembrie sau de comemorarea unor ani de la Revoluției, în care șeful statului nu a participat, deși au fost prezenți foștii președinți Constantinescu și Băsescu, precum și figuri ale lumii publice, de la mitropolit la șeful CCR.

Din 2019, partidele din Opoziție l-au chemat în mai multe rânduri pe Iohannis în Parlament, dar acesta a refuzat să vină. AUR, USR și Forța Dreptei au ridicat problema participării președintelui României în forul Legislativului, demersurile făcute de partidele din Opoziție înregistrând eșecuri de fiecare dată la votul din Birourile Permanente ale Parlamentului, fiind blocate de liberali și de partidele aflate la putere.

Promovarea egalității de gen

Klaus Iohannis a absentat timp de 3 ani de la ședințele din Parlament. Totuși, acesta a fost prezent în cadrul Conferinței Internaționale „Femeile parlamentar din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”. Cu acest prilej, șeful statului a transmis că liderii politici din România au datoria de a accelera promovarea femeilor în poziții importante de conducere, cu preponderent spre sfera politică, temă accentuată de multe ori în zonele vestice.

„Într-o democrație matură și incluzivă este necesar ca femeile să își poată exercita drepturile politice și să fie reprezentate la cel mai înalt nivel, astfel încât vocea lor să fie puternică atunci când vorbim despre decizii politice”, a afirmat președintele României, la microfonul din plenul Senatului, conform adevarul.ro.