Info

Au fost promulgate Legile Justiției! Declarațiile președintelui Klaus Iohannis

Iohannis Sursa foto Hotnews
Sursa foto Hotnews

Legile Justiției au fost declarate constituționale de către Curta Constituțională a României (CCR). Ieri, Klaus Iohannis, președintele României, le-a promulgat în mod oficial. În discuție se află Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Președintele a semnat decretele oficiale de promulgare a legilor, după ce anterior, Curtea Constituțională a României a respins sesizările venite din partea ISR, AUR și Avocatul Poporului, care vizau cele trei legi adoptate în Parlament.

Declarațiile lui Klaus Iohannis

Iohannis a transmis de luna trecută că noile legi ale justiției sunt ,,bune” și că acestea vor fi promulgate după trecerea de votul CCR privind constituționalitatea lor.

„MCV ţine foarte mult de felul cum vor fi evaluate noile legi ale justiţiei şi aici cred că putem să fim optimişti. Sunt legi bune care au ieşit acum din Parlament. Sigur, mai sunt câteva proceduri până când vor fi promulgate, dar sper să nu dureze foarte mult. În paralel însă deja pot începe primele evaluări pe aceste legi şi dacă evaluările vor fi pozitive, aşa cum mă aştept eu, de exemplu, atunci putem în mod real să ne aşteptăm la ridicarea MCV-ului şi intrarea în mecanismul general de stat de drept care a fost instituit pentru toate statele membre”, a transmis președintele României, conform digi24.ro.

Semnalele de alarmă trase de AUR și USR

AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) a considerat că Legile Justiției sunt abuzive și ar putea provoca un lanț de eșecuri la nivelul întregii țări, dacă vor fi promulgate oficial.

„Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor (PLx 440/ 2022), Legea privind organizarea judiciară (PLx 441/ 2022) şi Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (PLx 442/ 2022) sunt neconstituţionale din cauza manierei abuzive şi dispreţuitoare în care au fost votate, dar şi prin efectele devastatoare pe care le vor produce după intrarea în vigoare”, susținea partidul AUR într-un comunicat de presă. Potrivit acestuia, neaplicarea sancțiunilor pentru judecătorii care nu respectă deciziile Curţii Constituţionale „goleşte de eficacitate” caracterul obligatoriu al acestora.

Reacția din partea USR (Uniunea Salvați România) nu a întârziat să apară. Deputatul partidului, Stelian Ion, a afirmat că „este foarte important să contestăm aceste legi la CCR, vedem că puterea actuală a forţat la maximum procedura şi nu a aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia”, menționând că legile Justiţiei „oligarhizează întregul sistem judiciar, punând control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiţie” şi fac mult mai mult rău pentru întreaga societate.