Infofinanciar > Lumea la zi > Kim Jong Un și Vladimir Putin, aliați. Phenianul oferă ajutor letal
Lumea la zi

Kim Jong Un și Vladimir Putin, aliați. Phenianul oferă ajutor letal

kim jong un,
Credit imagine: Nikkei Asia

Liderul nord-coreean Kim Jong Un intenționează să călătorească în Rusia luna aceasta pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin, a declarat un oficial american pentru CBS, partenerul american al BBC.

Cei doi lideri vor discuta despre posibilitatea furnizării de arme Moscovei pentru a-și susține războiul din Ucraina.

Locația exactă a întâlnirii planificate nu este clară. Nu a existat niciun comentariu imediat cu privire la acest raport, preluat și de alte media americane.

Surse au declarat pentru New York Times că cel mai probabil Kim va călători cu un tren blindat.

Posibila întâlnire are loc după ce Casa Albă a declarat că deține noi informații. Potrivit acestora, negocierile privind armele dintre cele două țări „avansează în mod activ”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a făcut mai multe declarații. Se pare că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a încercat să „convingă Phenian să vândă muniție de artilerie”. Asta a avut loc în timpul unei vizite recente în Coreea de Nord.

Kim Jong Un expune rachetele balistice

Printre armele expuse în cadrul reuniunii se numără racheta balistică intercontinentală Hwasong. Despre ea se crede că este prima rachetă balistică intercontinentală a țării care utilizează propulsoare solide. A fost prima dată când Kim a deschis porțile țării pentru oaspeții străini de la pandemia Covid. Putin și Kim au făcut de atunci un schimb de scrisori.

„Îndemnăm RPDC să înceteze negocierile privind armele cu Rusia și să respecte angajamentele publice pe care Phenianul le-a luat de a nu furniza sau vinde arme Rusiei”. Aceasta este declarația lui Kirby.

El a avertizat că SUA vor lua măsuri, inclusiv impunerea de sancțiuni, dacă Coreea de Nord va furniza arme Rusiei.

Atât la Washington, cât și la Seul există îngrijorare cu privire la ceea ce ar obține Coreea de Nord în schimbul unui astfel de acord. El ar putea duce la o cooperare militară sporită între cele două țări în Asia.

Îngrijorările cresc pentru Occident

Luni, s-a aflat că  Șoigu a sugerat ca Rusia, China și Coreea de Nord să organizeze exerciții navale comune. Acestea sunt similare cu cele efectuate de SUA, Coreea de Sud și Japonia.

O altă temere este că Rusia ar putea furniza arme Coreei de Nord în viitor, într-un moment în care Phenianul are cea mai mare nevoie de ele.

Și mai îngrijorător este faptul că Kim Jong Un i-ar putea cere lui Putin să îi furnizeze tehnologie avansată în domeniul armelor sau cunoștințe, pentru a-l ajuta să facă progrese în programul său de arme nucleare.

Cu toate acestea, un acord ar putea sfârși prin a fi mai mult tranzacțional decât strategic. Deocamdată, Rusia are nevoie de arme, iar Coreea de Nord, aflată în criză de sancțiuni, are nevoie de bani și alimente.

The New York Times a relatat că întâlnirea dintre Kim și Putin ar putea avea loc în orașul portuar Vladivostok, pe coasta de est a Rusiei.

Corespondentul diplomatic al ziarului, Edward Wong, a declarat că mai mulți oficiali nord-coreeni au călătorit la Vladivostok și la Moscova la sfârșitul lunii trecute.

Aceștia „au inclus ofițeri de securitate care se ocupă de protocolul care înconjoară călătoriile liderilor, așa că acesta a fost un semn puternic pentru oficialii care analizează acest lucru”, a spus Wong.

Alianța ruso-nord-coreeană este dezmințită

Atât Phenianul, cât și Moscova au negat anterior că Nordul furnizează Rusiei arme pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

John Everard, care a ocupat funcția de ambasador al Regatului Unit în Coreea de Nord între 2006 și 2008, a declarat pentru BBC că publicitatea din jurul posibilei vizite a fost un „motiv puternic pentru care este puțin probabil ca vizita să aibă loc acum”.

„Kim Jong Un este complet paranoic în ceea ce privește securitatea sa personală. El face eforturi mari pentru a-și păstra secretul asupra mișcărilor sale”. Asta ar putea duce la anularea vizitei. Everard: „și, dacă se știe că plănuiește să meargă la Vladivostok pentru a se întâlni cu președintele Putin, probabil că va anula totul”.

Avantajul e de partea lui Kim Jong Un

Phenian știe că Moscova este „disperată” după muniții. Prețul pe care Coreea de Nord îl va cere pentru acestea va fi „extrem de mare”, a adăugat el.

Deși Coreea de Nord are stocuri de arme, „acestea sunt în stare foarte proastă”, a adăugat el.

Cei doi lideri se întâlniseră ultima dată în aprilie 2019, când Kim a sosit cu trenul la Vladivostok. El a fost întâmpinat de oficiali cu o ofrandă tradițională de pâine și sare. Aceasta a fost, de asemenea, probabil, ultima dată când Kim a călătorit în străinătate.

După întâlnire, Putin a declarat că Kim ar avea nevoie de „garanții de securitate” pentru a renunța la programul său nuclear.

Această întâlnire a avut loc la doar câteva luni după ce un summit din Vietnam. Atunci, Kim și președintele american  Donald Trump nu au reușit să facă progrese în ceea ce privește denuclearizarea peninsulei coreene.

Informația a fost transmisă de BBC.