Infofinanciar > Lumea la zi > Un nou exercițiu de atac nuclear tactic. Ce are de gând Coreea de Nord
Lumea la zi

Un nou exercițiu de atac nuclear tactic. Ce are de gând Coreea de Nord

Coreea de Nord Sursa foto Biziday
Sursa foto Biziday

Coreea de Nord a efectuat sâmbătă un exercițiu simulat de „atac nuclear tactic”. Acesta a inclus două rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, a relatat duminică presa de stat. În tot acest timp, liderul Kim Jong Un inspecta fabrici de construcții navale și de muniții.

Agenția de știri KCNA a declarat că exercițiul a fost efectuat sâmbătă dimineața devreme. Acesta este văzut ca un avertisment pentru inamici pentru că țara va fi pregătită în caz de război nuclear. Phenianul a promis din nou să consolideze descurajarea militară împotriva Washingtonului și Seulului.

Atacul nuclear tactic al Coreei de Nord

Cele două rachete de croazieră purtând focoase nucleare simulate au fost lansate spre Marea de Vest a peninsulei și au zburat 1.500 de kilometri (930 de mile) la o altitudine prestabilită de 150 de metri.

O declarație separată a precizat că liderul corean a vizitat Complexul de mașini Pukjung. Acesta produce motoare marine. De asemenea, liderul a fost și la o importantă fabrică de muniții pentru a sublinia importanța consolidării forțelor navale ale Phenianului.

„El a afirmat că o viitoare ședință plenară a Comitetului Central al WPK (Partidul Muncitorilor din Coreea) va stabili o modernizare importantă a complexului și direcția de dezvoltare a industriei de construcții navale”, se arată în comunicatul KCNA.

Declarația nu a precizat data vizitei sale.

Exercițiile dintre SUA și Coreea de Sud au supărat Coreea de Nord

Ultimul test cu rachete a avut loc imediat după ce exercițiile anuale comune de vară dintre Coreea de Sud și SUA. Acestea sunt cunoscute sub numele de Ulchi Freedom Shield, s-au încheiat joi, după o perioadă de 11 zile, cu exerciții aeriene cu bombardiere B-1B.

Coreea de Nord și-a intensificat descurajarea militară împotriva Washingtonului și Seulului. De asemenea, statul a criticat acordul de la summitul de luna trecută dintre cele două țări privind îmbunătățirea cooperării militare.

O declarație a KCNA din 21 august a declarat că Kim a vizitat recent o flotă navală staționată pe coasta de est. Acesta a supravegheat un test de rachete de croazieră strategice la bordul unei nave de război, Liderul a spus că nava va menține puterea de lovire pentru situații de luptă.

Coreea de Nord a efectuat până în prezent 18 teste cu rachete în acest an. În anii precedenți, exercițiile erau mult mai puține. Patru teste au fost efectuate în 2020 și opt în 2021.

Exercițiile cu trageri reale SUA-Coreea de Sud au avut loc miercuri. Comandanții sud-coreeni și americani au declarat că exercițiile au prezentat „cea mai puternică alianță militară din lume”, conform reuters.com.

Exercițiul a fost bazat pe un contraatac împotriva forțelor invadatoare. Acesta nu a mai fost prezentat din 2018. El vine după ce președinții SUA și Coreei de Sud s-au angajat să intensifice cooperarea militară în urma unei întâlniri la vârf din luna mai la Seul.

CNN a fost una dintre cele două organizații media occidentale invitate să asiste la antrenament.